Društvo

NOVI SOJ KORONE PRED VRATIMA SRBIJE: Epidemiolog za MONDO otkriva da li nas vakcina štiti i od mutiranog virusa!

Autori Tamara Sekulović Aleksandra Vasić

Epidemiolog Branislav Tiodorović objasnio je za MONDO kako funkcioniše sistem detektovanje novog soja korona virusa i ima li u tom slučaju koristi od vakcine.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Soj korona virusa zabeležen prvi put u Velikoj Britaniji nastavlja da se širi i tokom prošle nedelje bio je prisutan u 60 zemalja i teritorija, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

S obzirom na to da je novi soj korone detektovan i u obližnjim zemljama kao što su Slovenija i Mađarska, javile su se nove bojazni zbog pretpostavke da može da se pojavi i u Srbiji.

"Čim se pojavi odmah će biti registrovan. Naše laboratorije koje postoje u Beogradu i Kragujevcu mogu da otkriju prisustvo novog soja. Kada se građani testiraju to nakon prenošenja uzorka u laboratoriju može da se utvrdi", objasnio je epidemiolog Branislav Tiodorović za MONDO.

On je istakao i da vakcine mogu da štite i protiv novog soja, pa da nema razloga da se ljudi plaše.

"Ono što je sigurno jeste da vakcine štite protiv novog soja. To je ono što treba da znamo i zato ne treba da se plašimo. Dokazano je da pojedine vakcine protiv kovida sigurno štite od nove varijante korone, dok pojedine štite bar delimično", zaključio je on.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.