Društvo

PSIHOTERAPEUTKINJA OTKRIVA ODAKLE POTIČE SEKSUALNO NASILJE KOD VRŠNJAKA: Ključ neprepoznavanja je porodica

Autor Edin Delibašić

Zlostavljač nikako ne mora da dolazi iz disfunkcionalne porodice.

Izvor: Kurir TV

Slučaj silovane maloletnice potresao je Srbiju. Kako se o temi seksulanog zlostavljanja slabo govori u okviru porodica, nije redak slučaj da deca ne umeju da ga prepoznaju na vreme.

O toj temi u "Pulsu Srbije" govorila je psihoterapeutkinja Sandra Bijelac, koja je naglasila da je ključ neprepoznavanja seksualnog zlostavljanja porodica.

"Određena ponašanja su motivisana različitim unutrašnjim konfliktima kao i socijalnim odobravanjem ili iz želje da se pripada određenoj vršnjačkoj grupi. Deca vrlo često to seksualno nasilje nisu u stanju da prepoznaju kao nešto apsolutno nedopustivo. To verovatno nisu poneli iz svojih porodica i okruženja, jer mi o seksualnom nasilju govorimo evo sad kad se ova situacija dogodila", kaže Sandra i dodaje da je Srbija tradicionalna zemlja u kojoj se o seksualnom vaspitanju ne govori unutar porodice.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt
Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

Ona je dodala i da zlostavljač nikako ne mora da dolazi iz disfunkcionalne porodice.

"Ne mora zlostavljač da dolazi iz disfunkcionalne porodice. Zlostavljač može biti emocionalno zanemareno dete, a zašto je zanemareno to je neka sasvim druga priča", naglašava Sandra.

(MONDO/Kurir)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi