preti nam ekološki genocid

ZASTRAŠUJUĆI PRIZORI OKO BEOGRADSKIH SPLAVOVA: Porast nivoa reka doneo gomilu smeća koje niko ne može da očisti (VIDEO)

Autor Edin Delibašić

Jedna od najružnijih slika iz Beograda dolazi nam sa onog mesta koje bi trebalo da predstavlja ponos svih nas.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Đubreta na ulicama i parkovima imamo gotovo "za izvoz", ali jedna od najružnijih slika ipak je na beogradskim rekama, naročito kada poraste nivo vode usled obilnih kiša. Situacija oko gradskih splavova je zastrašujuća.

Manjak svesti, odsustvo osećaja za prirodu, nebriga ili puka nemarnos i dalje je nejasno je, ali ovo je slika koju danima gledamo na našim velikim rekama.

Prema odlukama grada Beograda, odgovornost je na vlasnicima plutajućih objekata, a nadzor u rukama komunalne inspekcije.

Smeće se toliko brzo skupi da službe ne stignu da odreaguju, kaze glavni gradski urbanista.

 "Mi često imamo akcije, imali smo čak i čamce koji skupljaju smeće, ali mi ne možemo toliko brzo da stignemo da očistimo koliko se to brzo isprlja", kaže Marko Stojčić, gradski urbanista.

Iako, kako objasnjavaju u preduzeću Srbija vode, problem đubreta u rekama nije u njihovoj nadležnosti, ovih dana pa sve do juna, oni imaju pune ruke posla.

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt
Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posetite Mondo Pređi na sajt

Kazna za đubre oko splavova iznosi od 10.000 do 100.000 dinara, a sigurni smo da ukoliko se ovakav trend sa zagađenjem reka nastavi, imaćemo pravi ekološki genocid na Savi i Dunavu, sličan onome koje je doživelo Potpećko jezero.

Pogledajte i katastrofu na Potpećkom jezeru: 

 (MONDO/Kurir)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi