iskoristite vikend

NAKON SUNČANIH DANA, PONOVO ZAHLAĐENJE: Početkom nedelje očekuje nas veliki temperaturni obrt!

Autor Tamara Jovanović

Srbija će za vikend biti pod uticajem još toplije vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike, ali nam od ponedeljka stižu padavine.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Vikend nam donosi prolećno vreme i temperature iznad proseka za ovo doba godine. Međutim, već početkom naredne nedelje stiže zahlađenje, dok će živa u termometro dodatno da padne sredinom meseca.

"U nedelju za 10 do 15 stepeni više maksimalne temperature u odnosu na prosek za ovo doba godine. Lokalno se zbog 'fenskog efekta'; vetra očekuje i do 22 stepena. Sledeće sedmice veoma promenljivo, a očekuje se i zahlađenje, na početku sedmice u jesenjem, a krajem sedmice u zimskom obliku. Između ova dva zahlađenja očekuje se i kratkotrajno otopljenje", napisao je na svom Fejsbuk proflu meteorolog Đorđe Đurić.

Kako je objasnio, Srbija će za vikend biti pod uticajem još toplije vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike.

"Upravo se tokom vikenda pod uticajem snažne aktivnosti ciklona sa Atlantika i zapada Evrope, do naših predela u sklopu južnog strujanja očekuje priliv veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike" napisao je Đurić.

Međutim, početkom nedelje stiže preokret i donosi padavine.

"U Srbiji u ponedeljak oblačno, na severu i zapadu i osetno svežije sa kišom, a na jugu i jugoistoku sa pljuskovima i grmljavinom. Više padavina ujutro i pre podne, a krajem dana i tokom večeri kratkotrajni prestanak padavina. Maksimalna temperatura od 10 na severu do 20 stepeni na jugoistoku Srbije", dodaje on.

Tako će u ponedeljak u glavnom gradu biti maksimalnih 14 stepeni, u Novom Sadu za stepen manje, dok u Nišu i Kragujevcu ostaje 17 stepeni, pokazuju podaci RHMZ-a.

Naredne sedmice se očekuju niže temperature za pet do sedam stepeni, ali je to i dalje iznad proseka za februar.

Međutim, modeli proračune vremena jako oscilju, ali posle 15. februara ili prema 20. februaru daju signal za period u kojem bi temperature bile ispod proseka za kraj februara.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.