VLASNIK LOKALA O KORONA ŽURKAMA: "Kad gosti dođu uzmu im ličnu i sigurni su! ISPLATI IM SE DA DOBIJU KAZNU"

Tokom vikenda u Beogradu "rasturene" su četiri žurke na kojima je bilo više stotina ljudi. Vlasnici ovih objekata pritvoreni su zbog krivičnog dela nepostupanja po zdravstvenim propisima u vreme epidemije.

Instagram/ruza_rupic

U opštini Palilula u lokalu je bilo okupljeno 1.000 osoba, na Tašmajdanu je zatečen isti broj, na Novom Beogradu policija je otkrila okupljanje više od 600 ljudi, dok na Starom gradu zatečeno 150 ljudi koji nisu poštovali epidemiološke mere.

Nakon burnog vikenda, sazvan je sastanak gradskog Kriznog štaba, da bi se razmotrilo kako u narednom periodu sprečiti ovakva dešavanja.

Ugostitelji i vlasnici lokala otkrili su za MONDO šta je izazvalo "poplavu" korona žurki, da li pojedini lokali u Srbiji rade neometano dok se drugi strogo kontrolišu i zašto su pojedini  ugostitelji rešili da se "solidarišu" i ostanu duže od propisanog radnog vremena.

Dešava se da neko jednom ostane duže i odmah dobije kaznu, dok drugi mesecima rade neometano. Ja sam se pridržavao mera i trpeo finansijske gubitke, dok su određeni lokali radili uprkos zabranama, kaže za MONDO D.M., vlasnik lokala iz Šapca. 

"Zbog takvih i sličnih situacija, mnogi ugostitelji su se pobunili i solidarisali, tako što su odlučili da probiju "termin", po cenu da dobiju kazne. Svi smo jedan vikend ostali duže. Međutim, već sledeći vikend inspekcija je bila svuda. U manjim gradovima je dovoljno da jednom probiješ granicu, inspekcija će ti nakon toga dolaziti svaki vikend. Zbog toga se dosta njih ne igra sa time, ali zato su zatvoreni već godinu dana", kaže D.M.

Prema njegovim rečima, sada veliki broj lokala od vikenda do vikenda procenjuje situaciju i u skladu sa svojim "dojavama" odlučuje da li će prekoračiti radno vreme ili broj ljudi.

"Dešava se da inspekcija iz različitih gradova dođe preko dana, zatim ponovo uveče. Dešava se da preskoče neki vikend. Niko nam ne javi koji dan će inspekcija da dođe, osim ako sami slučajno ne čujemo od nekoga od gostiju. Neki imaju svoje ljude u komunalanoj policiji ili sanitarnoj inspekciji, rođaka, kuma, prijatelja, ko im najavi proveru", kaže D.M. 

Hoće li se vlasnik lokala odlučiti da prekrši mere zavisi od toga gde mu je lokal, da li ima "vezu" i dojavu o inspekciji i para da plati kaznu, kaže za MONDO M.A., jedan od vlasnika barova u Beogradu.

"Restoran u okviru hotela u blizini radio je celo vanredno stanje i svakog vikenda radi radi neograničeno, navodno samo zato što imaju smeštajni kapacitet. Od gostiju lokala koji dođu na piće uzimaju lične karte, a kada dođe inspekcija, samo kažu da su svi gosti smeštaja, i sve je u redu. Imali su uživo muziku, bazen je radio za svakoga ko dođe. S druge strane, mi koji nemamo hotel, nismo smeli da imamo ni uživo muziku, niti da zakupimo bazen tokom leta. To je ono što je problematično, dvostruki aršini", smatra  M.A.

Prema njegovim rečima, postoje i "diskretni znaci" kojima se stalnim gostima različitih lokala poručuje da li to veče mogu da očekuju provod.

"Nikada ne najavljujem da pravim žurku. Ipak, dovoljni su nagoveštaji na društvenim mrežama. Ako se objavi da je broj ljudi ograničen i da se radi do 20h, to je jasan znak da od žurke nema ništa. Ako se najavi samo veće koktela, bez naglašavanja radnog vremena i mera, to jeste znak da postoji mogućnost za žurku. Dešava se da veliki broj ljudi dođe od 18 do 20h se napravi velika gužva, ali ja već u 19:45 palim svetla. Kada bi se produžilo radno vreme, gužve bi bile manje, jer ovako svi dolaze i odlaze u isto vreme", kaže za MONDO M.A.  

Vlasnik kafića u Dobročinoj kaže da oni u centru prolaze mnogo lošije nego kafići i klubovi na periferiji. 

"Ako su udaljeni 20 minuta, imaju vremena da sve srede i završe do dolaska komunalne. S druge strane, poznati veliki lokali su uvek na meti i njihov rad ne može da prođe nezapaženo. Ipak, u centru se takođe prave žurke, najčešće tako što svaki barmen ima svoj spisak gostiju. Ako imate deset barmena, svaki sa spiskom od 20 ljudi, jasno je kako se naprave velike žurke, kao što su bile ove za vikend od 600 ljudi, koji dolaze "na preporuku". Njima se možda i isplati da dobiju kaznu od 150.000, ali manjim lokalima ne", kaže vlasnik kafića u Dobročinoj. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Kako kaže, sada veliki broj lokala od vikenda do vikenda procenjuje situaciju i u skladu sa svojim "dojavama" odlučuje da li će prekoračiti radno vreme ili broj ljudi.

"Dešava se da inspekcija iz različitih gradova dođe preko dana, zatim ponovo uveče. Dešava se da preskoče neki vikend. Niko nam ne javi koji dan će inspekcija da dođe, osim ako sami slučajno ne čujemo od nekoga od gostiju. Neki imaju svoje ljude u komunalanoj policiji ili sanitarnoj inspekciji, rođaka, kuma, prijatelja, ko im najavi proveru",