Društvo

LEČIO JE BOLESNE OD ZAVISNOSTI, IĆI ĆE PUTEM PATRIJARHA PAVLA: Gajšek za MONDO o novom patrijarhu Porfiriju!

Autor Aleksandra Vasić

Sveti arhijerejski Sabor SPC izabrao je danas 46. patrijarha. Novinar i voditelj Aleksandar Gajšek često je razgovarao sa njim i u intervjuu za MONDO izneo je svoja očekivanja od mitropolita koga veoma dobro poznaje.

Izvor: Kurir/Nemanja Nikolić

Porfirije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, na današnjem saboru izabran je za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

U apostolskom žrebu za izbor 46. patrijarha SPC našla su se imena trojice vladika - Irineja Bačkog, banjalučkog Jefrema i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija.

Ovim povodom novinar i voditelj Aleksandar Gajšek u čijoj emisiji "Agape" je novi patrijarh više puta gostovao, rekao je za MONDO da će Porfije sigurno nastaviti istim putem kojim je ipao Patrijarh Pavle i da može da pomiri neke struje koje su bile u razilaženju unutar pravoslavne crkve. 

"Ova odluka je veliki božji blagoslov. Radi se o izuzetnoj ličnosti koja je potvrđena na mnogo načina. rekonstruisao je manastire. Imao je sluha za probleme modernog čoveka i osnovao mnoge centre za ljude koji su imali probleme zavisnosti. Shvatao je da crkva mora da bude otvorena za medije i to je potvrdio svojojm otvorenošću davanja intervua. Vodi jednostavan život a sa druge strane ima veliku duhovnost", kaže Gajšek.

Dodaje da je novi patrijarh sigurno jedan od najomiljenih ljudi u našoj crkvi.

"Zbog toga sam iskreno obradovan ovim izborom. On može da pomiri neke struje koje su bile u razilaženju i da reši neke probleme unutar crkve. Siguran sam da će ići putem Patrijarha Pavla", kaže Gajšek za MONDO. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi