Društvo

RODNO MESTO PATRIJARHA PORFIRIJA IMA BOGATU ISTORIJU: U ovom gradu nalaze se Dvorac Fantast i kuća Bogdana Dunđerskog

Autor Tamara Jovanović

Patrijarh Porfirije rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović, Youtube/EmisijaSAT/Screenshot

Novoizabrani patrijarh Porfirije rodom je iz Bečeja, a ovaj grad na desnoj obali reke Tise ima veoma bogatu istoriju.

Opština Bečej važi za pravu multietničku sredinu, u kojoj živi oko 37.000 stanovnika, a obuhvata šest nasellja - Bečej, Bačko Gradište, Bačko Petrovo Selo, Radičević, Mileševo - Drljan i Poljanice.

Bečej važi za pravu turističku poslasticu. To grad panonskog tipa, koji je oduvek privredno, društveno i kulturno središte Potisja sa istorijom dugom više od 900 godina.

Prave znamenitosti Bečeja su centar grada, gradski trg, pravoslavna crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju, katolička crkva i njen prelepi vitraž, a turistima obiljeni i svakako nezaobilazni su i šetnja uz obalu reke Tise, staru prevodnicu Šlajz, kao i obilazak dvoraca Fantast.

Na centralnom gradskom trgu, poznatijem kao "Pogača", nalazi se zgrada opštine Bečej iz 1881. godine, a pored nje je i zdanje baronice Eufemije Jović iz 1894. godine, Gradsko pozorište Bečej, nekada gradski hotel Central, kao i zgrada bivše Potiske štedionice, kuća Bogdana Dunđerskog iz 1904. godine.

Dvorac Fantast udaljen je 16 kilometara od Bečeja u pravcu Bačke Topole i predstavlja glavnu turističku atrakciju opštine Bečej. Dvorac je sagradio poznati vojvođanski veleposednik Bogdan Dunđerski.

Ovaj kompleks se prostire na 65 hektara, a u njemu se  velika palata, sa vellikim brojem svečanih dvorana i salonom u kojem su organizovana mnoge proslave, od venčanja i veridbi do poslovnih skupova. U sklopu dvorca nalaze se i park i štala, kao i ergela konja koja je na raspolaganju gostima koji žele da se isprobaju u jahanju.

Takođe, ovaj grad poznat je po lovnom turizmu, sa brojnim lovištima, dok se tokom godine u Bečeju organizuju i mnogobrojne manifestacije.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi