Društvo

"NISMO POSEBNO NAGLAŠAVALI POLICIJSKI ČAS! SITUACIJA JE VANREDNA": Predrag Kon pred sednicu Kriznog štaba!

Autor Aleksandar Nastevski

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon istakao je večeras da situacija sa korona virusom u našoj zemlji nije dobra.

Izvor: RTS1/Screenshot

Predrag Kon rekao je u emisiji "Četvrtkom u 21" na Radio-televiziji Srbije (RTS) da je situacija sa korona virusom u našoj zemljivanredna.

"Na intenzivnoj nezi polako postaje katastrofalna situacija. Neke bolnice smo pokušali da prebacimo opet u ne-kovid sistem, ali u ovom trenutku to postaje nemoguće", rekao je Kon i dodao da će sutra ministar zdravlja Zlatibor Lončar sa direktorima kovid bolnica držati sastanak šta prelazi u kovid sistem.

"Pričali smo o opštim merama toliko dugo, ali je činjeinica da nismo uspeli, distanca, maske, dezinfekcija ruku nisu urodili plodom", rekao je Kon za RTS.

On je naveo da je uspon broja novozaraženih krenuo nakon Sretenjskih praznika i da je do Sretenja taj rast bio blag.

Kon ističe da Srbija ima visok broj zaraženih, prijema, ali i razliku prijema i otpusta iz bolnica. Navodi da se situacija i dalje pogoršava i da čekamo taj trenutak zaravnjenja. 

Govoreći o merama, Kon je naveo pred sutrašnju sednicu Kriznog štaba da je medicinski deo tog tela tražio da se zatvore kafići, restorani i prodavnice, a da budu otvorene prehrambene prodavnice, pumpe i apoteke.

"Ne, nikada nismo posebno naglašavali policijski čas", rekao je Kon i naglasio da najvažnija preventivna mera nije zatvaranje, već vakcinacija. 

Najvažnije je vakcinisati, apsolutno nema ništa ispred toga, ističe Kon i dodaje da svaki pojedinac mora da se pridržava mera.

Od poslednjeg preseka do 4. marta u 15 časova u Srbiji je registrovano 3.866 novozaraženih od 15.769 testiranih uzoraka, a nažalost, preminulo je još 17 osoba. Broj pacijenata na respiratorima je 173, a u bolnicama se leči 4.109 kovid pacijenata.

U našoj zemlji je od početka epidemije registrovano 474.807 slučajeva virusa korona, a broj preminulih je 4.508. Do sada je testirano 3.002.480 uzoraka.

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.