Društvo

U GRČKU SA SAMO JEDNOM DOZOM VAKCINE?! Mora da bude od jednog proizvođača!

Autor Edin Delibašić

Od momenta od kada je Evropska agencija za lekove (EMA) zaključila da je vakcina Astra Zeneka bezbedna i sigurna u zaštiti građana od koronavirusa, otvorila se mogućnost i za lakši put do grčkog mora, kada su srpski turisti u pitanju.

Izvor: MONDO/Lana Stošić

Prema izvorima iz diplomatskih krugova, za letovanje u Grčkoj ove godine biće dovoljna čak i jedna doza vakcine Astra Zeneka.

Dobro upućeni izvori otkrivaju nam da naši građani vrlo brzo mogu da dobiju i zvaničnu potvrdu ove informacije na osnovu razvoja događaja u Velikoj Britaniji.

Tamošnji ugledni stručnjaci iz oblasti medicine iznose tvrdnju da je i samo jedna doza Astra Zeneke dovoljna za stvaranje velikog broja antitela, a u 80 odsto slučajeva štiti od težeg oblika kovida-19.

Samim tim, onaj koji je u martu primio oksfordsku vakcinu u velikoj meri je siguran da će biti zaštićen i tokom letnje turističke sezone, posebno što je građanima Srbije obezbeđeno da dobiju i drugu dozu.

U Velikoj Britaniji oksfordsku vakcinu primilo je oko 70 odsto stanovništva i smatra se veoma efikasnom upravo zbog brzog stvaranja antitela pa je druga doza potrebna tek nakon 12 nedelja.

U takvoj situaciji, Grčka je spremna da otvori granice prema britanskim turistima, a kako i ne bi kada ovu zemlju godišnje poseti oko četiri miliona Britanaca.

Pre pojave pandemije koronavirusa, ispred je bila samo Nemačka sa 4,4 miliona turista, dok zvanični podaci govore da gotovo milion Srba letuje na grčkom moru.

 Da čitava priča ima osnova, svedoče i informacije iz turističkih agencija, u kojima kažu da već sada vlada povećano interesovanje za letovanja u inostranstvu i pored pandemije.

Naravno, ove dobre vesti, koje su u najavi, biće potpune ukoliko se naši građani nadalje budu pridržavali protivepidemijskih mera i u velikom broju se vakcinisali, jer je to jedini put da smanjimo broj zaraženih na meru koja nam garantuje otvaranje grčkih granica.

(MONDO/Alo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi