Društvo

OŠTRE MERE OSTAJU! Profesor Tiodorović priznao - NISAM optimista, ali očekujem BOLJU situaciju do vikenda!

Autor Aleksandar Nastevski

Profesor dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba, rekao je da su članovi medicinskog dela tog tela održali konsultacije.

Izvor: RTS / Printscreen

Branislav Tiodorović je naveo da su na konsultacijama medicinskog dela Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa odlučili da ne treba menjati odluku o uvedenim epidemiološkim merama i da novi sastanak održe u četvrtak.

"Nažalost imamo uspon broja novoobolelih, pa smo se opredeili da ne menjamo odluku i sačekamo četvrtak da napravimo novu procenu", rekao je član Kriznog štaba u emisiji "Upitnik" na RTS-u.

On ističe da u medicinskom delu Kriznog štaba smatraju da moramo oprezno da pristupimo popuštanju mera, kao i da kod naglog popuštanje ni kod nas, a ni u svetu nisu zabeležni dobri rezulati nakon toga.

Na pitanje da li će mere biti popuštene u četvrtak ili ove nedelje, Tiodorović ističe da treba sačekati i da se ne bi još izjašnjavao o tome.

"Mada ja nisam veliki optimista, a moje kolege iz medicinskog dela još manje od mene, ali ipak očekujem da do kraja nedelja imamo nešto bolju situaciju", rekao je on. 

Upitan kada će ponovo biti dozvoljene veće svadbe i okupljanja, Tiodorović je rekao da Srbija još nije u situaciji da govori o takvom otvaranju i da će ako se korona brojke znatno promene narednih nedelja razmatrati da dozvole manje skupove

"Ali ne svadbe sa 200,300 ili 500 ljudi", rekao je Tiodorović i dodao da postoji mogućnost da se možda na Kriznom štabu dogovore da u narednom periodu otvore bašte kafića.

Inače, kada se radi o svadbama, dozvoljeni su skupovi sa pet osoba, što znači da pored mladenaca mogu biti kumovi.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da ne zavisi od njega da li će raditi ugostiteljski objekti, već od odluke Kriznog štaba. On je zahvalio i lekarima iz Kriznog štaba što imaju razumevanje da privreda mora da radi.

On je istakao da je zbog pandemije korona virusa Beograd izgubio 266 miliona evra od turizma.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.