Društvo

DA SE OBAVEZNO VAKCINIŠU? PODRŽAVAM TAJ PREDLOG! Doktor Kon podsetio - DVE vakcine već jesu obavezne za njih!

Autor Edin Delibašić

Epidemiolog i član kriznog štaba Predrag Kon izjavio je jutros da je za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Izvor: TV Prva/screenshot

Kon je komentarisao slučaj masovnog skupa kod spomenika Stefanu Nemanji na kojem su građani igrali kolo povodom protivljenja merama donesenim na Kriznom štabu, i zaključio je da su ljudi uglavnom izmanipulisani, ali da ima i onih sa svesnim namerama.

"Kada govorimo o merama, o ignorisanju i prkošenju, postoje neke slabosti kod ljudi, zato kažem da je mnogo njih zloupotrebljeno. Mogu da uživaju u muzici 'E, baš me briga za koronu, baš me briga za sve, ja hoću da živim', to je ljudski. Međutim, postoje oni koji to ne rade iz takvih namera, nego iz vrlo svesnih pobuda da izazovu otpor. Meni je najvažnije da otpor prema vakcinaciji ne postoji", kaže dr Kon.

"Nema ni jednog razloga za otpor vakcinaciji, vakcinacija je trenutno izlaz iz ove situacije, vakcinaciju treba podržati. Ona je preporučena, nije obavezna, trebala bi možda da bude obavezujuća za zdravstvene radike. Inicijativa za to je došla od direktora bolnice. I taj predlog treba ozbiljno shvatiti. Da li će biti kao poseban predlog na Kriznom štabu, ne znam, ali lično podržavam. Pazite, vakcinacija protiv gripa za zdravstvene radnike je obavezna kao i protiv hepatitisa B ", kaže Kon.

"Efekti vakcinacije se vide. Preko 32 odsto stanovništva Beograda je vakcinisano, i vidi se da u mestima gde je veći obuhvat vakcinacije dolazi do zaravnjenja krive, a tamo gde je manji obuhvat broj obolelih raste", naveo je Kon.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi