Društvo

NEMA NOVIH MERA ZA POVRATAK U SRBIJU! Premijerka demantovala vest o obaveznom PCR testu

Autor Edin Delibašić

"Vakcinisani, odnosno revakcinisani, mogu da uđu iz zemalja mini Šengena bez potvrde o PCR testu, dakle samo sa potvrdom o revakcinaciji."

Izvor: TV Prva/screenshot

Vest da državljani Republike Srbije koji planiraju da otputuju van zemlje tokom praznika, moraju da imaju na umu da ih pri povratku iz Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije i Mađarske čeka obavezan PCR test demantovala je premijerka Ana Brnabić.

Ona je gostujuću na TV Prva u Jutarnjem programu rekla da to nije tačno, i da se što se tiče mera nije ništa suštinski menjalo.

"Nije tačna vest, ne znam kako je uopšte izvučena vest. Nismo menjali režum ulaska u Republiku Srbiju, tako da, pre svega, naši ljudi uvek mogu da se vrate u zemlju, naši državljani. Oni koji su vakcinisani, ondosno revakcinisani, mogu da uđu bez potvrde o PCR testu, dakle samo sa potvrdom o revakcinaciji. Oni koji nisu revakcinisani mogu da uđu ali moraju da idu u karantin na 10 dana", rekla je premijerka.

Premijerka je istakla da negativan PCR test nije potreban za one koji u našu zemlju ulaze iz zemalja mini Šengena. Mera se odnosi na državljane tih zemalja, kao i državljane Srbije. Mera karantina je takođe isključena u ovom slučaju.

"Ništa se tu nije menjalo. Ljudima kojima nije potreban negativan PCR test su državljani zemalja mini Šengena - Severna Makedonija, Albanija, Mađarksa i Bugarska", kaže Brnabić.

Što se tiče građana koji su vakcinisani Astra Zenekom, premijerka je potvrdila da je potrebna samo potvrda o vakcinaciji, ne i o revakcinaciji. Tako će građani koji su se odlučili za ovu vakcinu moći slobodno da putuju nakon primljene prve doze.

(MONDO)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi