Društvo

BAKA SEKA JE SA 13 GODINA SVEDOČILA NAJGORIM ZLOČINIMA USTAŠA: Ubijana su deca, žene i civiili na najmonstruozniji način

Autor Edin Delibašić

Tokom Drugog svetskog rata u Sremu je stradalo 3.600 ljudi više nego što je pisalo u dosadašnjim zvaničnim evidencijama, zaključak je Komisije za prikupljanje podataka koju je osnovala Vlada Vojvodine.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/RTS/Printscreen

U jednom od najviše pogođenih područja bivše Jugoslavije pod okupacijom Nezavisne Države Hrvatske (NDH) stradalo je više od 39.500 Sremaca, većinom civila.

Baka Seka je imala 13 godina kada su Nemci i ustaše okupirali Srem i svedok je njihovih zverstava. "Ja sam bila i bolesna posle toga, nervno bolesna, kada sam videla braću. Videla sam i Savu Šumanovića. Mom bratu Urošu je oko visilo, ruka polomljena. Savi ruka polomljena. A ruke vezane. Vezane žicom. Oni svi plavi, izobličeni", ispričala je Marica Seka Todorović.

Streljanje je kaže, najblaža smrt ukoliko se uporedi sa ostalim načinima ubijanja.

"Vežu čoveka na plato neki. Skinu ga golog i samo malo zadenu tako tu da se oseti krv. Tog pacova tu metnu. Pacov ga jede živog. Zamislite to. On urliče, dere se, a oni igraju i pevaju", kaže baka Seka.

Samo osam posto od skoro 40.000 ubijenih Sremaca bili su vojnici, a među civilima 11 procenata su deca. Ubistva nisu jedini zločini ustaša.

"Nisu uništavani samo ljudski životi, nego i ono što je bio kulturni identitet i znamo naravno i za prisilno prekrštavanje koje je bilo u jeku", ističe istoričar dr Milan Koljanin.

 Rezultati rada Komisije objavljeni su na sajtu Arhiva Vojvodine, sa skoro 4.000 stranica imena žrtava i originalnim fotografijama i dokumentima.

"Nastavljamo istraživanja. Želimo da popišemo sve žrtve na teritoriji Banata, na teritoriji Bačke i time odužimo važan dug i prema onima koji su svoje živote dali za slobodu ove zemlje, ali i prema onima koji dolaze posle nas", izjavio je Igor Mirović, predsednik Vlade AP Vojvodine.

Masovnost ustaških zločina u Sremu ogleda se i u činjenici da ne postoji naseljeno mesto bez spomenika žrtvama. Svi su na sajtu, a mnogi od njih, decenijama zapušteni, obnovljeni su tokom rada komisije.

(MONDO/RTS)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi