Društvo

POČELO ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA: Jednu odluku svi čekamo - da li će "pasti" i ova mera?

Autor Tamara Jovanović

Sednica Kriznog štaba počela je u 8 časova u Palati Srbija.

Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Na sednici će se analizirati trenutna epidemiološka situacija u Srbiji kao i eventualno novo ublažavanje mera.

Članovi Kriznog štaba na osnovu broja zaraženih i trenutne situacije, doneće odluku hoće li biti novog ublažavanja mera, da li će ugostiteljski objekti biti otvoreni i kako će se školska nastava dalje odvijati.

Kako MONDO saznaje, predlog o potpunom otvaranju kafića i restorana biće danas na stolu Kriznog štaba. Pojedini lekari su protiv, budući da se ni postojeće mere u baštama ne poštuju, ali ipak ne isključuju mogućnost da će od ponedeljka kafići i restorani moći normalno da rade.

Ipak, radno vreme mora da bude ograničeno i noćni klubovi i velike proslave moraju da sačekaju.

"Postoji priča oko puštanja svadbi i proslava za ograničen broj ljudi. Ako se ispune uslovi u smislu kontrole i inspekcije, razmišljaćemo o tome", kažu iz Kriznog štaba.

Podsetimo, tržni centri su otvoreni, ugostiteljima smeju da rade samo bašte, a đaci se sa onlajna vraćaju u klupe u ponedeljak 19. aprila, po modelu i rasporedu koji važi od septembra. To znači da srednjoškolci jednu nedelju idu u klupe a jednu nedelju nastavu prate onlajn. Stariji osnovci od petog do osmog razreda smenjuju se na dva-tri dana, a najmlađi od prvog do četvrtog nastavljaju po starom - prate nastavu u učionicama kao i dosad.

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan 2.971 novozaraženi od 14.565 testiranih, a nažalost, preminulo je još 35 osoba. Na respiratorima se trenutno nalazi 259 pacijenata, a na bolničkom lečenju je 7.341 zaraženi.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(Mondo)

Tagovi