NATO "SLUČAJNO" GAĐAO CIVILE I DECU: Spržili izbeglički kamp - bombardovali ga, pa pokušali da se opravdaju

NATO je u ovom napadu koristio termovizuelne bombe koje posle udara razvijaju temperaturu visoku i do 2.000 stepeni Celzijusovih.

Profimedia

U napadu avijacije NATO-a na kolonu Albanaca koji su se vraćali kućama, kod sela Koriša u blizini Prizrena, 14. maja 1999. godine ubijeno je 87 civila.

Dan kasnije NATO je priznao da je izvršio napad, izrazivši "duboko žaljenje" zbog civilnih žrtava, mada je saopštio da je napadnut "legitimni vojni cilj". U napadu je sa šest projektila pogođena i obližnja farma na kojoj su se nalazile albanske izbeglice.

NATO je u ovom napadu koristio termovizuelne bombe koje posle udara razvijaju temperaturu visoku i do 2.000 stepeni Celzijusovih.

Konvoj od 55 traktora i jednog kamiona, pretvoren u improvizovani kamp, napadnut je najpre deset minuta pre ponoći, zatim 20 minuta posle ponoći i ponovo 10 minuta pre jedan sat.

Albanske izbeglice NATO piloti raketirali su sa osam termovizuelnih i jednom kasetnom bombom počinivši pravi pokolj. Kamp je bukvalno spržen, kao i ljudi na licu mesta, dok su spasilačke ekipe sakupljale delove raskomadanih tela po njivama nekoliko stotina metara udaljenim od mesta napada.

Među žrtvama je bilo deset novorođenčadi, 26 dece uzrasta do 15 godina, 42 osobe od 15 do 55 godina i tri starije osobe.

(MONDO/Srna)