Društvo

SAHRANIO POLA SELA, A SAD ODLUČIO DA DRUGU POLOVINU ZALJULJA: Napravio ljuljašku veću od bečke, u Evropi nema ovakve

Autor Edin Delibašić

Ako vas put navede u selo Dragčići kod Kraljeva sada će vas tamo dočekati prava atrakcija - ogromna ljuljaška.

Izvor: RINA.RS

Meštanin Rade Joksimović, poznat po tome što je sahranio pola Kraljevčana jer već 11 godina ima pogrebno preduzeće, sada je odlučio da meštane svog kraja malo zaljulja, pa je tako u svom selu postavio ljuljašku, ali ne bilo kakvu već najveću u Srbiji.

"Dugo sam u kontaktu sa ljudima samo kad je neka tuga i žalost, pa sam želeo sada da im priredim i malo veselja, puno života. Odluka je pala na ljuljašku koja je visoka 20 metara, veća je i od one u Beču, a amplituda ljuljanja je 18 metara u jednom pravcu, što znači da ko se zaljulja jednom leteće 36 metara tamo-vamo. Ideja je bila dobra i uz pomoć prijatelja je realizovana", rekao je Rade za RINU.

 Za ovu jedinstvenu ogromnu ljuljašku, kako kaže, bilo je potrebno utrošiti oko tri tone materijala.

"Ljuljaška zahteva da se čovek dovede u neku početnu poziciju koja se postiže sa jednim pomoćnim podizanjem na određenu visinu , pušta se mehanički i onda počinje ljuljuanje”, rekao je Rade i dodaje da je sličnu ljuljašku imao prilike da vidi samo u Kini.


"U Evropi ovakvih nema. Sve sam konstruisao sam, prvo u svojoj glavi i verujem da sam konačno bliži cilju da omladini i onima koji će se tek rađati ostavim nešto trajno, jer nije posao u umiranju, već u rađanju", poručuje ovaj pogrebar.

(MONDO)

Tagovi