Društvo

JEDAN BIJE RADNICU U TERETANI, DRUGI VITLA SEKIROM, TREĆI TUČE ŽENU NA ADI: Zbog čega je nasilje u javnosti sve češće

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Nasilje na javnom mestu, usred bela dana, zapanjuje nas svakog dana. Evo šta kažu stručnjaci.

Izvor: Instagram/Printscreen/ahilej.lifestyle

Gotovo da nije bilo dana protekle dve nedelje, a da negde na ulici nije primećeno nasilje. Iako nema preciznih podataka, čini se da ga je više nego ikad. Stručnjaci objašnjavaju da vrućine mogu da utiču na raspoloženje i pojačaju agresiju, ali ne zanemaruju ni nove životne okolnosti koje je donela pandemija.

Napad na radnicu u teretani - poslednji u nizu snimaka nasilja. Na društvenim mrežama odjeknuo je i snimak tuče sekirama usred dana. Još je sveže sećanje na nasilje nad ženom na Adi Ciganliji, a samo nekoliko dana kasnije sličan prizor viđen je i na Banjici. Na meti napada bilo je desetak radnika Gradske čistoće, ali i vozači GPS-a.

Da se živci istanje kada skala na termometru skoči, potvrđuju i stručnjaci. Statistika pokazuje da su tokom letnjih meseci u porastu krivična dela nad ljudima, dok su zločini nad imovinom češći tokom zime. A praksa najveće klinike za psihijatrijske bolesti svedoči da je tokom vrelih dana veći broj onih koji se javljaju zbog psihotičnih poremećaja - najčešće agresije.

"Prvenstveno zato što dolazi do pregrevanja, centri za regulaciju, naročito kod nekih osoba koje su posebno ranjive, a to su stari, lica sa mentalnim smetnjama i deca malog uzrasta mogu biti osetljiva na ovaj uticaj spoljne temperature na termoregulacioni centar, a takođe i hronični pacijenti koji piju neku vrstu terapije mogu se uvesti u grupu koja jeste osetljiva na temperature", objašnjava doktor Ivana Stešević Karličić iz Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Marko Braković, psihoterapeut i pisac kaže da je prva stvar to da je u digitalnoj eri sve vidljivije.

"Neko može da slika i da okači, ranije se sve to isto dešavalo, samo je bilo skrivenije. Drugi razlog je taj post-kovid sindrom. Nije on samo fizičko zdravstveni. Svi koji smo imali kovid znamo kako se organizam ponaša posle kovida. Imamo i taj mentalni, da su ljudi bili dugo pritisnuti, dugo vezani u kući, ekonomska kriza. Dugo su bili ljudi, koji su zajedno u nekim disfunkcionalnim vezama i brakovima dugo bili zajedno i sada kad se sve to otvori, dolazi kasnije na naplatu", navodi Braković.

Da nasilje nad ženama tokom pandemije beleži rast, potvrđuju podaci Ujedinjenih nacija. U provinciji Hubej, gde je koronavirus otkriven i koja je prva uvela restriktivne mere, broj slučajeva porodičnog nasilja se utrostručio.

(MONDO/RTS)

Tagovi