Društvo

POČELA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Rasprava o trećoj dozi vakcine! Da li će biti NOVIH MERA?

Autor Tamara Jovanović

Na sednici Kriznog štaba razgovaraće se o načinima da se ubrza imunizacija i odluci o primanju treće doze vakcine.

Izvor: ATA Images /Antonio Ahel

Nova sednica Kriznog štaba počela je oko 15 časova. Nakon gotovo mesec dana pauze, članovi Kriznog štaba okupili su se kako bi analizirali trenutnu situaciju sa koronavirusom u Srbiji.

Prema nezvaničnim saznanjima MONDA nove mere neće biti donete danas, ali nisu isključene narednih dana ili nedelja, kako broj zaraženih bude rastao i kako se novi delta soj bude širio. Glavna tema zapravo će biti treća doza vakcinacije, koja će biti razmotrena i do kraja leta bi trebalo da bude usvojena.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da ne očekuje da će Krizni štab razmatrati uvođenje restriktivnih mera već da će se razgovarati o načinima da se ubrza imunizacija protiv virusa korona i poveća broj vakcinisanih.

Vesić je rekao da je potrebno naći dodatne načine da se građani stimulišu da se vakcinišu i dodao da će na sednici Kriznog štaba predložiti da se aktivnije sprovodi kampanja za vakcinaciju mladih.

''Mislim da danas nećemo razgovarati o restriktivnim merama, vakcinacija je prava tema. Treba da pričamo o tome kako da se učine dodatni napori da se ubrza vakcinacija i da se vakcinišu oni koji nisu'', rekao je Vesić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je nedavno da će preporuka, o "trećoj dozi vakcina" protiv korona virusa biti saopštena do 1. avgusta.

"Nacionalno telo za imunizaciju radi studije, prati proizvođače vakcina i njihove studije u vezi sa trećom dozom. Do 23. jula oni će da daju svoje mišljenje o trećoj dozi Kriznom štabu, a štab će do 1. avgusta da donese preporuku za građane", rekla je Brnabić.

Da podsetimo, prema rečima članova Kriznog štaba, većina smatra je u Srbiji novi talas već polako krenuo i da se narednih nedelja, do kraja leta, očekuje njegov "najjači udar".

Prema najnovijim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 145 novozaraženih, a nažalost, još tri osobe su preminule.

MONDO vas poziva da držite distancu, nosite masku i izbegavate okupljanja. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)