anketa

"KAO ŽENSKO TVRDIM DA SU ŽENE LOŠI VOZAČI" Maja je jednim tvitom napravila haos - "Muškarci su bahati ali kulturni"

Autor Tamara Jovanović

Često se vodi polemika oko toga da muškarci mnogo bolje reaguju u saobraćaju i da bolje voze mnogo od žena. Međutim, mnogi se ipak ne bi složili sa tim.

Izvor: MONDO/Dragana Todorović

"Ko li je njemu, ili njoj dao dozvolu?" često je pitanje koje postavljaju vozači kada se nađu u saobraćaju. Zanimljivo da mnogi misle da je snalažljivost u vožnji vezana za pol i da su žene te koje imaju problem sa parkiranjem, vožnjom u rikverc, i da su one zaista lošiji vozači od muškaraca.

Na Tviteru je takođe nakon statusa jedne korisnice pokrenuta debata oko toga ko je bolji vozač. "Kao žena i vozač, tvrdim da su žene generalno loši vozači" napisala je ona.

Većina žena se složila sa korisnicom i komentarisala da je ta tvrdnja definitivno tačna. "Žene su plus nevaspitane da ne bi pustile ili propustile u životu, muškarci su samo često bahati ali većinom kulturni", "Bravo", "Tačno. Prosečna žena vozi od tačke A do tačke B, cilj joj je da stigne živa i zdrava na odredište, ne interesuju je puno ostali učesnici u saobraćaju","Podrzavam iako sam zena. Kad vidim neki glup zastoj bez potrebe pomislim sto posto vozi žena, i na žalost uvek sam u pravu" nadovezale su se neke.

S druge strane, ima i onih koji tvrde da to nema veze sa polom, kao i da su žene ipak opreznije u saobraćaju.

"Mislim da to nema veze sa polom. Žene jesu opreznije, muškarci nekad previše samopouzdani pa češće prave nezgode na drumu. Šta je dobar vozač? Neko ko poštuje sva pravila i kulturan je, ili neko ko divlja pa se često čupa iz kriznih situacija?", "Kod nas se za dobrog vozača smatra onaj koji prebrzo vozi, upada u makazice, ne mari za okolinu i uopšte propise, urniše auto i vozi ljude kao džakove krompira. Tako da se ne bih složila. Muškarci su lošiji", pisali su korisnici na Tviteru.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

ŠTA KAŽE STATISTIKA

 Podaci pokazuju da se žene češće sudaraju sa statičnim objektima ili sa drugim vozilima tokom vožnje u rikverc. S druge strane, muškarci češće od žena doživljavaju direktne sudare sa vozilom koje se kreće u suprotnom smeru, prevrtanje vozila, gubitak kontrole nad vozilom i sudare koji uključuju pešake, bicikliste ili životinje. Saobraćajne nesreće sa muškim vozačima su tri puta češće nego sa ženskim, muškarci su češći učesnici nesreća sa fatalnim ishodima i ginu tri puta češće nego žene.

Prema zvaničnoj studiji "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji“ koja je postavljena prošle godine, u Srbiji 71 odsto muškaraca poseduje vozačku dozvolu, dok svega 35 odsto žena ima položen vozački ispit. Takođe, rezultati studije su pokazali da vožnja automobilom čini 40 odsto svih putovanja muškaraca, a samo 16 odsto putovanja žena.

(MONDO)

Tagovi