Društvo

LEGLO ZARAZE U MEDVEĐI: Za jedan dan se zarazilo čak 68 ljudi, bolnica zatvorena na 14 dana!

Autor Edin Delibašić

Čak 68 gostiju, korisnika i uposlenika pozitivno je testirano na koronu u nedelju u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju "Gejzer" u Sijarinskoj Banji.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Uprkos velikom broju zaraženih, krizni štab opštine Medveđa nije zatvorio "Gejzer", već je sve pozitivne poslao kući, a u narednih 14 dana neće primati nove goste.

Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa, kaže za Kurir da je posle 68 pozitivnih u nedelju, u ponedeljak od 79 testiranih svega pet njih bilo pozitivno i da nema ni govora ni potrebe da "Gejzer" zatvaraju, jer Sijarinska Banja živi od njega i ne smeju da ugroze najbolju turističku sezonu do sada.

"Iako su korisnici, jer ovde dolaze ljudi na rehabilitaciju preko RFZO zbog artritisa, posle operacija i povreda, i turisti morali da imaju dokaz da su vakcinisani ili negativan antigenski test, ipak je neko od njih došao ko nije imao simptome i ko je bio u inkubaciji i krenula je infekcija. Srećom, 60 odsto testiranih uopšte nema simptome, neki su čak tražili i da ostanu iako im nije ništa. Naravno da ne mogu, sve šaljemo kući, a u narednih 14 dana neće primati nove korisnike i goste dok će oni koji su već tu, a negativni su ostati do kraja u hotelu. Ako sve bude u redu, već 22. avgusta, ukoliko ne bude novozaraženih, moći će da primaju nove goste", ističe Arsić i dodaje da je opštinski krizni štab usvojio da mora biti strogo pridržavanje svih mera i instrukcija republičkog kriznog štaba, kao i da inspekcija strogo sprovodi rigorozne kontrole, a takođe Zavod za javno zdravlje iz Leskovca preporučio je 18 mera za "Gejzer".

U "Gejzeru" je od 26. jula do 7. avgusta bilo sedmoro pozitivnih, a niko od njih nije s teritorije Jablaničkog okruga, navodi dr Aleksandra Nikolić, direktorka Zavoda u Leskovcu.

"Testirano je 179 osoba, od čega 144 korisnika i gostiju i 35 upošljenika, a pozitivni su bili 54 gosta i 14 upošljenika. Tu je i 19 korisnika "Gejzera" koji su bili u privatnom smeštaju. Odmah smo naložili da svi pozitivni odu kući, da budu potpuno izolovani dok im ne stigne prevoz, kao i da ne smeju da idu javnim prevozom. Neki su imali povišenu temperaturu, a većina blage ili nikakve simptome, tako da niko nije hospitalizovan", kaže Nikolićeva.

(MONDO)

Tagovi