ŠTA AKO SE ZAGLAVITE U INOSTRANSTVU ZBOG KORONE? Granice zatvore PREKO NOĆI, a samo dve stvari su spas za srpske turiste

Ove godine mnogi su odlučili da odu na letovanje iako pandemija i dalje traje, dok su neki od njih odmore ostavili za kraj avgusta i septembar.

Budući da pojedine države već zatvaraju granice i stavljaju Srbiju na crvenu listu zemalja, mnogi putnici se brinu da li će, kao i prošle godine, biti onih koji će ostati zarobljeni u inostranstvu, bez mogućnosti da se vrate nazad za Srbiju. 

Prema rečima direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA, takav scenario je najpre moguć kod putnika koji odlaze u daleke, egzotične zemlje koje su udaljene od Srbije. 

Direktor YUTE Aleksandar Seničić kaže za MONDO da je uvek problem kada se granice zatvore zbog opasnosti kao što su pandemija, prirodne katastrofe i teroristički napadi. 

"To se uglavnom dešava preko noći, bez prethodne najave. Naravno, veliki je problem ako treba da putujete preko pet zemalja i presedaju, a neka od tih zemalja zatvori granice. To uvek postoji kao opcija, dok traje korona šanse za to su povećane i takav rizik svako mora da preuzme na sebe", objašnjava direktor YUTE. 

Putnici treba da znaju da u takvom slučaju, oni moraju da snose troškove svog boravka, naročito ako  zemlja u kojoj su nema ostavljene koridore za putnike koji trazitiraju, uprkos zatvaranju. 

"Osim toga, treba kod sebe da imaju kontakt i da dođu do našeg diplomatskog predstavništva u toj zemlji. Moraju da prijave svoj boravak i da u korodinaciji sa njima vide da li država može da im pomogne da se vrate kući. Moraju da znaju da naša zemlja praktično nema avionski prevoz za prekookeanske zemlje, na kraju krajeva nije ni dužna da uvek i u svakoj situaciji izbavlja putnika sa bilo koje strane sveta", objašnjava on. 

Druga opcija za putnike jeste da preko lokalne agencije pronađe alternativne načine da dođe što bliže Srbiji do koje onda može da dođe kopnenim putem. 

"Bilo je putnika koji su na taj način dolazili najpre do Mađarke ili Bosne i Hercegovine, pa onda do Srbije. Ali sve se mora unapred dogvooriti sa našim ministartsvom i našim predstavništvom u toj zemlji. Treba da se čuju sa konzulatom i zamole da, u odnosu na regulative i službene dozvole, nađu neko rešenje", objašnjava naš sagovornik. 

Prema njegovim rečima, nema velike razliike u tome da li se putnik nalazi na Tajlandu, u Americi ili nekom drugom kontinentu. 

Seničić je ranije naveo i da se epidemiološke mere u pojedinim zemljama neće menjati do kraja sezone, ali da postoji razlika o uslovima ulaska u Srbiju u odnosu na to da li putujete autom ili avionom.