Društvo

SRBIJA NA CRVENOJ LISTI: Ako planirate da odete u neku od ovih zemalja, morate da ispunite USLOVE, evo koji su

Autor Veljko Petranović

Evropska unija je uklonila Srbiju sa takozvane "zelene liste" trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovama dobrih epidemioloških parametara.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ovo ne znači da je srpskim državljanima zabranjen ulazak u države EU, već da moraju da ispoštuju veći broj zahteva, u zavisnosti od toga na koju listu je neka zemlja članica stavila našu zemlju.

Ovo su uslovi za ulazak u neke od zemalja:

Za Belgiju, svi putnici stariji od 12 godina, nezavisno od toga da li imaju prijavljeno prebivalište ili boravište u Belgiji, u obavezi su da najranije 48 sati pre ulaska u zemlju popune formular, nakon čega će dobiti SMS poruku sa aktivacionim kodom.

Pošto se Srbija nalazi na crvenoj listi ove zemlje od 4. septembra, za njene građane je potreban i dokaz o negativnom PCR testu, ne stariji od 72 časa. Ova mera važi za sve starije od šest godina.

Test nije potreban putnicima sa prijavljenim prebivalištem ili boravištem u toj zemlji, kao ni onima koje prilože sertifikat o vakcinaciji jednom od sledećih vakcina: "fajzer", "moderna", "astrazeneka", "džonson i džonson" i "kovidšild" (indijska "astrazeneka").

Kada je reč o Češkoj, putovanje je dozvoljeno osobama koje imaju dozvolu za boravak, koje su potpuno vakcinisane, a da je od druge doze prošlo minimum 14 dan, i poseduju sertifikat kao dokaz. U Češkoj priznaju sledeće vakcine: "fajzer", "modernu" i "astrazeneku".

Pred putovanje je neophodno popuniti i odštampati elektronsku prijavu i uraditi PCR test, najduže 72 sata pred put. Peti dan po dolasku obavezno je testirati se ponovo i biti u samoizolaciji do dobijanja rezultata. Od ove obaveze izuzete su osobe koje su potpuno vakcinisane i koje poseduju sertifikat o izvršenoj vakcinaciji, tzv. zeleni sertifikat.

Za one koji žele u Nemačku, ova zemlja prima na svoju teritoriju samo vakcinisane građane Srbije i to ne svim, već samo vakcinama zapadnih proizvođača: "fajzer", "astrazeneka", "moderna" ili "džonson i džonson".

Po onome što je na zvaničnom sajtu navela Ambasade Nemačke u Beogradu, Srbija se od 5. septembra nalazi u kategoriji područja visokog rizika zaraze kovidom-19, stoga na snagu stupaju odredbe Direktive o ulasku u zemlju u uslovima pandemije.

Turistički u Nemačku mogu ući samo građani Srbije koji su potpuno vakcinisani i to kada je od primanja poslednje doze prošlo najmanje 14 dana. Sertifikat o vakcinaciji može biti na engleskom ili nemačkom jeziku, u štampanoj ili u elektronskoj formi.

Deci mlađa od 12 godina ne podležu ovoj odredbi, ona mogu ući u zemlju nevakcinisana, ali je uslov da je roditelj koji im je u pratnji potpuno vakcinisan.

Ako planiraju da posete Rumuniju, za građane naše zemlje, prema informacijama na sajtu Ministarstva Spoljnih poslova Republike Srbije, nakon ulaska u susednu državu biće obavezno da provedu 14 dana u karantinu. Ove mere oslobođena su lica koja su primila obe doze vakcine minimum 10 dana pre ulaska u zemlju i oni koji su preležali kovid najviše 180, a najmanje 14 dana pre putovanja.

Uz negativan PCR test, ne stariji od 72 časa, granicu mogu da pređu deca uzrasta između 6 i 16 godina. Takođe, sa negativnim rezultatom pi-si-ar testa ulazak je dozvoljen prekograničnim radnicima, studentima, licima koja na teritoriji Rumunije ostaju najduže 72 sata, licima u tranzitu, pod uslovom da zemlju napuste u roku od 24 sata. Deca do 6 godina jedina nisu obuhvaćena merama.

(MONDO/Blic)