Društvo

NOVI ZAKON O BOLOVANJU STUPIO NA SNAGU - MOŽETE OSTATI BEZ PLATE U OVOM SLUČAJU! Obavezno pogledajte jedno polje

Autor Tamara Jovanović

Uvedena je novina u propisima u oblasti zdravstvenog osiguranja, koja bi trebalo da pomogne zaposlenima. Ipak, mnogima je ovo zakomplikovalo odlazak na bolovanje.

Izvor: Profimedia

Novina je da poslodavac ne bi trebalo da zna od čega mu zaposleni boluje, ako ne želi da kaže. U tom slučaju sasvim je dovoljno da u rubrici gde se upisuje dijagnoza, jednostavno stoji - bolest, povreda na radu, nega deteta ili profesionalna bolest. Kako kažu nadležni, na taj način se štite podaci o ličnosti, te da je dovoljno da službe samo treba da budu obaveštene o odsustvu i ništa više.

Ova novina uvedena je izmenama propisa u oblasti zdravstvenog osiguranja. Međutim, većina beogradskih domova zdravlja i dalje radi po starim propisima.

"Sredinom avgusta dopis Ministarstva zdravlja stigao je u našu ustanovu, ali do sada ga nismo primenili. Dok se ne usklade svi obrazci, radimo po starom", kažu u Domu zdravlja "Voždovac".

S druge strane, zdravstvene ustanove koje su počele da ispisuju doznake po novom, osiguranicima stvaraju problem. Naime, kada radnik papir donese u firmu, a službenik ga dalje pošalje Fondu, odande ga, zbog nepotpunih podataka ponovo vrate u firmu, a poslodavac osiguraniku da ga dopuni u domu zdravlja. Tada zaposleni treba ponovo da ide kod izabranog lekara po šifru. U suprotnom neće dobiti naknadu zarade za vreme bolovanja. Tako, iako bolestan, mora dva puta kod doktora.

Milan Marinković, poverenik za informacije od javnog značaja, objasnio je da je problem u neusaglašenosti podataka i jedini način da se problem reši je da se propisi između medicinskih ustanova i RFZO usklade.

"To bi moglo da se reši elektronskom razmenom informacija između Fonda i domova zdravlja, pri čemu niko drugi neće učestvovati u toj komunikaciji. Izabrani lekar bi tada mogao da ispiše šifru bolesti", objašnjava poverenik i dodaje da je šifra bolesti zadiranje u privatnost zaposlenog i da taj podataka ne bi trebalo da stoji u doznakama.

Međutim, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da njihove filijale nisu u mogućnosti da kontrolišu obračun naknade zarade za vreme bolovanja. Po Zakonu o zdravstvenom osiguranju, u matičnu evidenciju unosi se i podatak o dijagnozi bolesti ili povrede, jer postoji tehnička nemogućnost obračuna bez ovog podatka.

(MONDO/Informer)

Tagovi