Društvo

KAKVO NAS VREME ČEKA DO KRAJA SEPTEMBRA? Meteorolog Đurić objavio DETALJNU prognozu - topli talasi i naleti pljuskova

Autor Veljko Petranović

Ponegde u Srbiji biće tek 2 stepena, a u nastavku dana znatno toplije vreme nas očekuje danas.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Uroš Arsić

Za vikend preko 25 stepeni, u nedelju i ponedeljak do 30. Sledeće sedmice kišovito i osetno svežije. Jučerašnji dan doneo nam je prodor veoma hladne vazdušne mase sa severoistoka Evrope, a uz oblačno i kišovito vreme, temperature su bile prave jesenje, dok je na Kopaoniku i na Staroj planini pao sneg.

Prvi dan jeseni protekao je u znaku prohladnog vremena, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Ipak, toplije je u odnosu na sredu i temperature se ovog poslepodneva kreću od 16 do 20°C, u Beogradu je 17°C.

U petak ujutro veoma hladno, a minimalna jutarnja temperatura vazduha biće od 2°C na jugoistoku do 10°C na severu Srbije. U južnim i jugoistočnim ponegde se očekuje i slab prizemni mraz (5 cm iznad tla). U prilog veoma hladnom jutro ići će vedra noć i vedro jutro, pa se očekuje veoma izraženo izračivanje vazduha, samim tim i hlađenje.

Severni predeli Srbije, Beograd i Vojvodina imaće nešto toplije jutro u osnosu na ostatak Srbije i to zbog nešto više vioskih oblaka. Tokom dana u svim predelima Srbije biće sunčano i znatno toplije, uz maksimalne temperature od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C.

Za vikend sunčano i još toplije, uz temperature preko 25°C, u nedelju i do 29°C. Toplo će biti i u ponedeljak, ali uz naoblačenje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Maksimalna temperatura od 25 do 30°C.

Poslednji dani septembra doneće umereno do pretežno oblačno i svežije vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a maksimalna temperatura biće oko 20°C, a prema trenutnim prognozama sledećeg četvrtka i ispod 20°C.

Prosečna maksimalna temperatura za poslednjih 10 dana septembra je od 21 do 24 stepeni.

 (MONDO)