Društvo

DANAS SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Da li smo na korak od pooštravanja mera?

Autor Tamara Jovanović

Raspravljaće se o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Izvor: MONDO/Aleksandra Vasić

Danas u 14 časova biće održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

"U utorak ćemo razgovarati o aktuelnim temama, pre svega ponovo i ponovo i ponovo o vakcinaciji, kako motivisati građane i šta još dodatno možemo da uradimo", najavila je sinoć Ana Brnabić, premijerka Srbije.

Jedna od tema Kriznog štaba biće upravo i skraćivanje perioda između druge i treće doze.

Brnabić je kazala da dosta zemalja skraćuje period između revakcine i treće doze sa šest meseci na pet, što je tema i na sastanku Nacionalnog tela za imunizaciju.

Kako je istakao epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, situacija sa koronom više nije samo zdravstveni problem i da mora da se sprovede obimna vakcinacija.

"Siguran sam u to da ništa ne bi moglo da se uradi sa strožim merama iz prostog razloga što znamo šta je bilo prošlog puta kada je najavljen policijski čas. Prema tome ispada da smo u takvoj situacija da apelujemo pre svega na individualnu odgovornost, čak i da uvedemo kovid sertifikate, koje smo tražili još krajem juna meseca. Međutim, bilo kakvo pooštravanje mera, skraćivanje radnog vremena, zatvaranje objekata… nas dovodi u sukob sa javnošću. Krizni štab i sa jedne i sa druge strane služi kao alibi, a ja postavljam pitanje, šta radi lokalna uprava?", rekao je Tiodorović i dodao:

"Mi ćemo sigurno tražiti mnogo oštriju primenu mera i njihovu kontrolu. Pitanje je samo ko će to da kontroliše. Postavlja se pitanje da li normalno organizovati svadbe i proslave u ovoj situaciji. Budimo malo svesni i individualno. Ne želimo da pravimo razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih nego da napravimo što bolje okolnosti da svi uskoro možemo da funkcionišemo normalno".

(MONDO)

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.