Društvo

NEVEROVATNO OTKRIĆE ARHEOLOGA U SRBIJI! Iskopali grob iz 7. veka, a onda ostali u čudu (FOTO)

Autor Tamara Jovanović

Tokom iskopavanja nekropole iz ranog bronzanog doba u Mokrinu, tim srpskih i američkih arheologa došao je do iznenađujućeg otkrića.

Izvor: YouTube/Printscreen/Srbija u kadru

Ovaj tim naučnika je prošlog četvrtka pronašao grob konjanika koji je sahranjen sa pratećom konjičkom opremom.

Ukop najverovatnije potiče iz ranog srednjeg veka (7-9. vek), a više detalja biće poznato nakon proučavanja nalaza, objavljeno je na stranici "Archeo Srbija".

Grob je pronađen na lokalitetu praistorijske nekropole iz ranog bronzanog doba, oko 2100 – 1500 godina pre nove ere, koja pripada Moriškoj kulturi. Nekropola se nalazi u Mokrinu kod Kikinde u Banatu, severna Srbija. Tokom proteklih nekoliko decenija, arheolozi su na ovom lokalitetu pronašli preko 310 grobova iz bronzanog doba, a ove godine otkrivena su 3 nova.

Grobovi iz Mokrina, naročito oni u kojima su pokopane žene, sadržali su bogate priloge, među njima i 13 luksuznih ogrlica izrađenih od morskih školjki, kostiju i poludragog kamenja.

Takođe, u 9 grobova su pronađene lobanje sa sa tragovima trepanacije (hirurškog zahvata kojim se otvara lobanja čoveka) i kasnijeg zaceljivanja, što znači da su pacijenti preživeli operaciju.

(MONDO)