Društvo

KOMPLETNA VREMENSKA PROGNOZA ZA VIKEND: Velika količina padavina, vetrovito i ZNAČAJAN PAD temperature

Autor Veljko Petranović

Na severu i zapadu Srbije danas će biti osetno svežije vreme sa kišom i pljuskovima uz veću količinu padavina i umeren severozapadni vetar uz prodor osetno svežije vazdušne mase, najavio je meteorolog Đorđe Đurić u svojoj vremenskoj prognozi.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Uroš Arsić

Kako je Đurić prognozirao, očekuje nas nagli pad temperature i prijatnije vreme, pogotovo za meteoropate, kao i čistiji vazduh usled uticaja ciklona.

U ostalim predelima Srbije biće suvo i toplo vreme, uz kišu i pljuskove posle podne i uveče. Na jugu i jugoistoku ostaće potpuno suvo i veoma toplo, uz južni vetar. Maksimalna temperatura biće od 10 na severozapadu do 24 stepena na jugoistoku Srbije.

U subotu u svim predelima svežije, ponegde sa kišom i uz temperaturu od 10 do 16 stepeni.

U nedelju suvo i toplije, a novi uticaj ciklona sa centralnog Mediterana doneće i nove padavine već početkom sledeće sedmice.

Sve do danas nas je usled očekivanih vremenskih neprilika "mučila" veoma neugodna biometerološka situacija. Negativan uticaj veoma toplog vremena, veoma toplog i jakog južnog vetra i sniženog vazdušnog pritiska osetili su mnogi, naročito osobe sa hroničnim, srčanim i psihičkim bolestima.

Već danas na severu i zapadu Srbije očekuje se značajno poboljšanje biometerološke situacije i to zahvaljujući severnom vetru i zahlađenju, dok se u subotu poboljšanje očekuje i u ostalim predelima Srbije.

Pre toga, i nagli pad temperature delovaće veoma nepovoljno, jer se očekuje pad za 10 stepeni, a potom potpuno dobra biometerološka situacija, što će u prilog tokom vikenda ići svima na ruku, pa i osobama sa zdrastvenim problemima.

Dobra vest je to da će uticaj ciklona, veoma vetrovitog i toplog vremena sa padavinama uslovljavati da vazduh u narednom periodu bude znatno čistijeg i boljeg kvaliteta.

(MONDO)