Društvo

IVERMEKTIN NIJE EFIKASAN PROTIV KORONE: Medicinski fakultet u Beogradu izdao hitno saopštenje

Autor Tamara Jovanović

Ivermektin je poslednjih meseci u fokusu javnosti u Srbiji u kontekstu lečenja od korone.

Izvor: HJBC/Shutterstock.com

Međutim, ovaj lek, nije efikasan u borbi protiv korona virusa, zaključak je Medicinskog fakulteta u Beogradu. Fakultet je danas objavio svoj zvanični stav o upotrebi ivermektina:

"Zbog brojnih komentara koji su se u poslednje vreme pojavljivali u medijima vezano za primenu preparata "Ivermektin" u lečenju Covid - 19 infekcije, Dekanski kolegijum Medicinskog fakulteta u Beogradu je smatrao da naš Fakultet, kao ustanova najvišeg nacionalnog značaja, treba da reaguje.

U sledećem delu teksta integralno su prikazana ekspertska mišljenja rukovodstva Instituta za mikrobiologiju i imunologiju, kao i Kolegijuma Klinike za infektivne i tropske bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, koji su na naš zahtev efikasno odgovorili", navedeno je u saopštenju.

Da podsetimo, je Agencija za lekove i medicinska sredstva jedina institucija koja je ovlašćena za izdavanje dozvola za stavljanje u promet isključivo kvalitetnih, bezbednih i efikasnih lekova i medicinskih sredstava - navodi se na portalu fakulteta.

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)

Tagovi