Društvo

NIKOLA ODŠTAMPAO PRVU KUĆU U SRBIJI, A ZA MONDO OTKRIVA: Gotova za samo 21 sat, odmah useljiva i 3 puta čvršća od betona

Autor Uroš Matejić

Razgovarali smo sa Nikolom o tome kakva je to štampa i gradnja i da li ćemo u budućnosti svi živeti u 3D kućama i stanovima.

Izvor: Privatna arhiva

Prva 3D štampana kuća "ProtoDom" u istočnoj Evropi, koju su napravila dva čoveka i jedna mašina za samo 21 sat i 15 minuta, premijerno je predstavljena u Naučno tehnološkom parku Čačak. Ova inovativna kuća odmah je spremna za život, napravljena je od betona i pruža apsolutnu sigurnost, jer su testiranja rađena u saradnji sa Građevinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Kuća je pokazala da je otporna na vetrove, zemljotrese i druge nepogode.

U izgradnji kuće korišćena je inovativna tehnologija 3D štampača napravljenih u Srbiji. Izgradnjom 3D štampanih kuća smanjuju se troškovi investitora, kao i povrede na gradilištima širom sveta i količina otpada koju viđamo pored njih.

U Naučno tehnološkom parku Čačak predstavljena je prva 3D štampana kuća u Srbiji. O inovativnosti i značaju ovog projekta, o tome kakva je to štampa i gradnja i da li ćemo u budućnosti svi živeti u 3D kućama i stanovima, pitali smo Nikolu Rakića, vođu projekta "Natura Eco".

Nakon brojnih putovanja po Srbiji Nikola se zapitao "zašto je toliko fasada nedovršeno, zašto cene kuće na kraju probiju planirani budžet i zašto se uvek kasni", i došao je na jedinstvenu ideju kako da reši ovaj problem. Kako je tekao njegov put do prve štampane 3D kuće, ispričao je za naš portal MONDO.

Izvor: Privatna arhiva

"Nakon svega što sam video, rekao sam sebi: mora da postoji neki način da se to reši - i tako se rodila ideja za 3D štampu objekta. Te 2018. godine sam pročitao da u Americi i Danskoj već postoje takve firme i rekoh: eto, neko razmišlja unapred, 2019. godine sam krenuo u ozbiljnu izradu biznis plana i 2020. godine u julu nazvao Nemanju Lazovića iz Čačka. Krajem avgusta te godine otvorili smo firmu i to je početak. Do kraja 2020. godine smo okupili tim iz cele Srbije, i u martu 2021. godine smo ištampali prve test-segmente (do 45cm visine). Onda smo narednih sedam meseci testirali i unapređivali recepturu, kako uspešno tako i bezbroj neuspešnih sesija i 14.10.2021. je ištampan prvi zvanični deo Proto-Doma. Odatle je trajalo 21.15h da se završi cela kuća", rekao je Nikola.

Cela ideja Nature Eco je da građevinsku industriju automatizuje i digitalizuje, jer će je to učiniti, brzom, sigurnijom i isplativijom. Nikola za naš portal dodaje, da je cena kuće prema zvaničnim proračunima jeftinija od tradicionalne gradnje.

Izvor: Privatna arhiva

"Budući da ova tehnologija klijentu štedi 15 puta više vremena, cena će biti nekada i viša (u zavisnosti da li se radi projekat skućavanja socijalno ugroženih ili ne). Mi kupcima naših objekata štedimo vreme - a vreme je zdravlje i novac: ne čekate 30 dana za 50m2, nema probijanja rokova, nema iznenadnih troškova jer je majstor A "lošije" uradio nego majstor B, pa se ruka plaća "koliko daš" ili je zid kriv, a instalacija pogrešno postavljena, a na kraju: tačno dobijate to što ste želeli: a ne, "majstor je uradio to kako najbolje zna", rekao je Nikola i dodao da:

"Cenu diktira veličina problema koji rešavate, a mi rešavamo najveće probleme: sigurnost na gradilištu - koje je sada jedna mašina, i brzinu - jer vreme je novac i kvalitet, a tu prvenstveno mislim na kvalitet materijala i zdravlje naših kupaca odnosno kvalitet života", rekao je Nikola za portal MONDO.

Izvor: Privatna arhiva

Nikola je istakao za naš portal, da ovakve kuće u potpunosti mogu da budu adekvatna zamena standardnim kućama.

"Standardne kuće tj. ne samo kuće nego standardna gradnja betonom i čelikom se na Zapadu i Bliskom Istoku kompletno gasi, jer nije zdravo okruženje za život, te se razvijaju novi materijali, nove tehnike gradnje i štampe u građevinskoj industriji. Standardna gradnja možda jeste jeftina, ali plati jeftinu kuću i plaćaćeš skupo i struju, grejanje i ostalo održavanje (jeftina gradnja, a skuplji život). 30% svih ispitanika je potvrdilo da će platiti i 40-50% više za ekološki efikasnu gradnju, jer dugoročno štede novac a i zdravlje se čuva samo ekološki pametnom gradnjom", rekao je Nikola.

Za Nikolu adaptibilnost je ključ, a mašine proizvodi i distribuira po zahtevu projekta.

"Mašine se prave po potrebi klijenta, a na kraju: mi smo jedini koji rade kako CNC mašine, tako i Robotske sisteme i Hibride, a samo takav pristup omogućava da štampamo i niskogradnju i visokogradnju na kraju", rekao je NIkola za MONDO.

Izvor: Privatna arhiva

Srbija će izvoziti mašine i gradiće kuće širom regiona.

"Mi već imamo prodatu mašinu koja ide za Banja Luku, te radimo na novoj mašini za Građevinski fakultet Atina, a takođe smo u pregovorima sa Hrvatskom za prvu mašinu. Trenutno je još nekoliko pregovora u toku, ali da - mi ćemo izvoziti mašine. Ali nije mašina ta koja je na kraju cilj: već materijal, jer mi kao 100% vlasnik recepture time obezbeđujemo stabilan biznis model", rekao je Nikola za naš portal.

Prednosti 3D štampane kuće u odnosu na one koje su tradicionalno građene su kvalitet i čvrstina materijala, koji je u odnosu na standardni beton i opeku 3-5 puta čvršći. Izgradnjom 3D štampanih kuća sigurnost učesnika na gradilištu je potpuna što je neizmerno važno ako se ima u vidu da je pad sa skele u našoj zemlji među najčešćim povredama na radu.

Pogledajte kako je proteklo predstavljanje prve 3D kuće ProtoDom u istočnoj Evropi.

Prva 3D kuća
Izvor: Youtube/24 Vesti

(MONDO)