STIŽE LEDENA ZIMA U SRBIJU, EVO GDE ĆE BITI -13 STEPENI! Detaljna prognoza za narednih 10 dana: Očekujte sneg od 30 cm!

Domaći meteorolog Marko Čubrilo objavio je prognozu za naredni period koja predviđa mogućnost da nas pogode temperature od -13 stepeni.

Mondo/Stefan Stojanović/YouTube/Printscreen/ nova S

Sa izmeštanjem ciklona nad Bugarsku ka regionu će uslediti prodor još hlandijeg vazduha tako da će te nove padavine gotovo svuda biti u obliku snega, dok bi još samo na istoku Srbije u početku mogle da budu u obliku kiše, najavio je meteorolog Čubrilo.

Prema prognozi, osim padavina počeće i jak ,a na severu regiona ponegde i vrlo jak severozapadni vetar koji će usloviti snežnu vejavicu u nižim i snežnu mećavu u višim predelima. Dnevni maksimum od -1 ponegde nad Vojvodinom do oko 4 stepena na krajnjem zapadu i istoku regiona.

U toku noći ka ponedeljku i u ponedeljak pre podne sneg bi trebalo da prestane da pada.

"Ukoliko se predviđanja većine numeričkih modela ostvare, veći deo Srbije, osim severozapda i zapada Bačke bi akumulirao od 7 cm do 18 cm snega, ponegde i preko 20 cm, dok bi planine središnje, istočne i jugoistočne Srbije mogle da akumuliraju i preko 30 centimetara novog snega", piše Čubrilo.

Akumulacije od preko 8 centimetara se očekuju i nad većim delom istočne, središnje i severoistočne BiH, dok ća planine dobiti i preko 25 cm, a isto važi i za sever C.Gore. Zapadni deo regiona ovog puta, prema prognozi, ostaće bez značajnog snega jer će centar ciklona biti predaleko ka istoku.

"Početkom sledeće nedelje jačanje anticiklona uz stabilizaciju atmosfere i pojavu jutarnje magle koja će se ponegde i to posebno nad snegom pokrivenim predelima zadržavati veći deo dana. Vetar će biti slab. Jutarnji minimumi u padu, te bi se ujutro mraz kretao od -3 do -8 u nizijama i do oko -13 ponegde na planinama, dok bi dnevni maksimum nad istočnim i središnjim predelima bio od -3 do +1, a na zapadu do oko +4 stepena Celzijusa", najavljuje Čubrilo.

Oko petka sledeće nedelje nas očekuje malo toplije vreme uz prolazne, slabe padavine i snežni pokrivač u predelima ispod 600 metara nadmorske visine koji do tada potraje će se otopiti.

"Oko 21.12. oba glavna modela uz značajnu podršku svojih ansmabl članova drže signal za moguće vrlo jako zahlađenje koje bi nam osim jakg severca i prolaznog snega moglo doneti i prve duboke minuse i tokom dana", stoji u prognozi meteorologa Čubrila.Celu prognozu pogledajte u nastavku:

 (MONDO)