Društvo

"TRESEMO SE OD ZABRINUTOSTI, JOŠ NIJE KRAJ": Kon o mutiranom soju i dočeku - i dalje nismo odustali od NOVIH mera

Autor Tamara Jovanović

Epidemiolog Predrag Kon je istakao da epidemiološka situacija u zemlji i dalje nije idealna, ali da brojevi polako padaju.

Izvor: Printscreen/Kurir TV

Član Kriznog štaba je prokomentarisao i novi soj korone, ali i kakve bi eventualne mere mogle da stupe na snagu tokom dočeka Nove godine i predstojećih praznika.

"Omikron je došao u više od 60 zemalja. U našoj zemlji i dalje nema potvrđenih slučajeva mutiranim sojem. ali to ne znači da virus nije tu. Takođe, trenutno je novozaraženih znatno manji i brojevi polako padaju", rekao je Kon gostujući na TV "Prva.

 Kako je naveo, očekuje se dalji pad novozaraženih i da se u narednom periodu biti oko 1.500 dnevno obolelih. "Situacija je daleko od povoljne, ali ono što je bitno da je trend poboljšanje, to je dobro", rekao je Kon i dodao da se situacija stabilizovala i u školama.

Kada je u pitanju omikron, epidemiolog je naglasio da moramo da shvatimo da je malo vremena prošlo i da i dalje ne znamo koje su tačno karakteristike mutiranog soja.

"Ova varijanta se lako prenosi kroz sve populacije. Može se očekivati i kod dece. Još uvek nemamo jasne podatke kakav je ovo soj, ali je jasno da je ovo blaža varijanta, što je dobro", naglasio je Kon i dodao da treća doza vakcine najbolje sprečava novu varijantu virusa.

"Efektivnost vakcine se spustila. Najbitnije su prve dve doze, ali je potrebna i treć doza i zato još jednom apelujem na sve za primanje treće doze. U ovoj situaciji, dok čekamo novi soj, vreme je da se zaštitimo", naglašava epidemiolog.

DOČEK NOVE GODINE I NOVE MERE

Kon navodi da se očekuje da će se nova varijanta pojaviti u Srbiji oko Nove godine, kada naši ljudi koji ne žive u Srbiji krenu da dolaze. Dodaje da Krizni štab i dalje nije odustao od novih mera.

"Tražimo kovid propusnice 24 sata, pokazalo se da je uvođenje kovid propusnica dobro. Ljudima mora da bude jasno, ovo nije kraj", istakao je stručnjak i naveo da se, kada je u pitanju proslava Nove godine "trese".

"Tresemo se od zabrinutosti zbog Nove godine, veoma sam skeptičan. To nam je ogroman izazov. Svi volimo da popijemo, olabavimo pažnju i to je trenutak kada virus kreće da se širi".

MONDO vas poziva da držite distancu i nosite masku. Poštovanje mera i vakcinacija su jedini način da se spreči širenje epidemije.

(MONDO)