Društvo

SRPKINJI PRETILI ODSECANJEM DELOVA TELA JER JE SPASLA SVOJU ĆERKU! Sakrila Saru ispod haljine, drama i diplomatski rat!

Pavlina Radić, državljanka Srbije, uspela je da spasi ćerkicu Saru (2) iz Saudijske Arabije skrivajući je ispod abaje, tradicionalne duge muslimanske haljine.

Izvor: Profimedia

One su bežale od Sarinog oca, Saudijca Alsalema Jasina, koji je praktično želeo da preotme devojčicu od majke, iako je Sara srpska državljanka.

Beg se pretvorio u devetodnevnu agoniju u tranzitnoj zoni aerodroma u Dubaiju. Po sletanju iz Arabije, Pavlina i Sara su zaustavljene u Emiratima i tamošnja policija im je nekoliko puta pretila deportacijom. Pavlina je bila svesna: ako je sa aerodroma u Dubaija umesto u Srbiju vrate u Saudijsku Arabiju, pretilo bi joj zatočenje i suđenje po izuzetno strogom šerijatskom zakonu, koji za neka krivična dela predviđa i odsecanje delova tela. Dvogodišnja ćerkica Sara bila bi joj zauvek oduzeta.

Otac uzima Sarin pasoš

Sve je počelo sredinom januara u Damamu, u Saudijskoj Arabij, kada je Sarin otac Alsalem odlučio da ne dozvoli da se ona vrati kući u Srbiju, gde živi sa majkom. Uzeo je detetov srpski pasoš pod izgovorom da mora da prijavi njen boravak lokalnim vlastima.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac/Profimedia

Sve je trebalo da bude samo obična poseta Sare ocu u Saudijskoj Arabiji. Pavlina sa sestrom Milkom i Sarom doputovala na nekoliko dana. I sam Alsalem Jasin je povremeno u minule skoro tri godine posećivao ćerku u Srbiji. Sara nosi majčino prezime, a Pavlina i Alsalem, državljanin Saudijske Arabije, više od dve godine nisu u emotivnoj vezi.

Već po dolasku u Damam otac uzima Sarin pasoš koji je izdat u Beogradu i to uz njegovu saglasnost.

Pasoš je uzeo pod izgovorom da želi da joj reguliše boravak u Arabiji. Usledila je životna drama kakva se ne viđa ni na filmovima.

Otac odmah pokreće proceduru da Sara bude upisana u matične knjige Saudijske Arabije, iako je državljanka Srbije. Pavlina odmah sve prijavljuje ambasadi Srbije u Rijadu.

Ipak, u Saudijskog Arabiji vladaju drugi zakoni. A stavovi šerijatskog prava su uvek u korist muškarca, odnosno oca deteta. Pavlini su u srpskoj ambasadi pojasnili i moguće posledice u skladu sa šerijatskim pravom.

Filmski beg u Dubai

Pavlina je shvatila da je jedini način da ostane sa Sarom da pobegne u susedne Ujedinjene Arapske Emirate. Pošto je pasoš ostao kod oca, prenela je ćerkicu preko granice skrivajući je ispod abaje, tradicionalne ženske muslimanske haljine.

Izvor: YouTube/printscreen/AR-point99

Prošla je sve kontrolne punktove na aerodromu u Damamu, a u Dubai sleću 3. februara. Tamo joj pogranični organi Emirata saopštavaju da ne može dalje do Srbije, jer devojčica nema putne isprave.

Uskoro stiže još gora vest - bićete deportovana do polazne destinacije, Damama u Saudijskoj Arabiji. Pavlini i njenoj sestri Milki u Dubaiju oduzimaju srpske pasoše bez zvaničnog objašnjenja, a neformalno im se saopštava da "krijumčare dete".

Pavlina, Sara i Milka nemaju gde. U Srbiju ne mogu, u Arabiju ne smeju. Ostaju u tranzitnoj zoni aerodroma u Dubaiju, gde pogranična policija neprestano pokušava da ih skine sa svoje grbače i da ih ukrca na let za Damam. Pavlina neprestano odbija ukrcavanje i deportaciju.

Pritisak iz Saudijske Arabije

Dok traje višednevna drama u tranzitnoj zoni aerodroma u Dubaiju, otac Alsalem Jasin zove srpsku ambasadu u Rijadu i obećava da će vratiti pasoš svoje ćerkice. Istovremeno, međutim, prijavljuje policiji i drugim organima Saudijske Arabije da je Pavlina kidnapovala Saru.

Sve se diže na viši nivo i ambasada Saudijske Arabije šalje nekoliko protesnih nota Ministarstvu spoljnih poslova Emirata. Zahtevaju da majka i dete budu deportovane u Damam. Pavlini prete hapšenje, sudski postupak i kažnjavanje po šerijatskom zakonu.

Izvor: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, odlučuje da se detetu umesto pasoša izda takozvani putni list i traži da se Sari dozvoli povratak sa majkom u Srbiju. Osnov za izdavanje putnog lista bez saglasnosti drugog roditelja jesu humanitarni razlozi - zaštita prava i interesa maloletnog deteta i majke koji su državljani Srbije.

Danica Savović, otpravnica poslova srpske ambasade, u kontaktu je sa Pavlinom svih devet dana zatočeništva na aerodromu. A onda im 8. februara pogranična policija Emirata zabranjuje viđanje. Ipak, Savović uspeva da uruči Pavlini putni list za Saru.

Diplomatski rat i pobeda

U pozadini drame jedne majke sa ćerkicom protiv opasnosti koju donosi šerijatski zakon kreće bitka diplomatskim notama. Saudijska Arabija ne odustaje od pritiska na Emirate, a srpska ambasada šalje i po nekoliko diplomatskh nota dnevno Ministarstvu spoljnih poslova Emirata. Diplomatske note neprestano šalje i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ambasadi Emirata u Beogradu.

Srpska strana insistira da nadležni organi Emirata omoguće državljankama Srbije da nastave put u Srbiju, jer imaju važeće putne isprave Srbije i protiv njih se ne vodi nijedan krivični postupak. Ukazuje se i da je dvogodišnja devojčica u uslovima pandemije koronavirusa danima smeštena u neadekvatnim uslovima u tranzitnoj zoni aerodroma.

Srpske diplomate čak ističu da će se u slučaju deportacije Pavline Radić u Saudijsku Arabiju ambasada Srbije u Abu Dabiju proglasiti za privremenog staratelja nad maloletnom Sarom, u skladu sa odredbama Bečke konvencije o konzularnim odnosima.

Kažu da je najveći strah onaj za dete i sopstveni život. Pavlina je osim straha imala i hrabrosti da živi u neizvesnosti zbog umešanosti politike i konstantne pretnje šerijatskim zakonom, prema kojem u startu ne bi imala nikakvu šansu. Iako u svemu što je uradila praktično nema njene krivice.

I posle devet dana agonije konačno je srećno okončana životna drama Pavline i njene ćerkice Sare. Uporna borba srpske diplomatije spasla je naše državljanke od deportacije u Saudijsku Arabiju.

Usledio je kraj drame, kada su letom iz Dubaija Pavlina, Sara i Milka stigle su u Beograd oko podneva!

(MONDO/Blic)

Tagovi