OVAKO NEŠTO JOŠ NISTE IMALI PRILIKE DA PROBATE: Ekspert za kuvanje Jasmina Vukašinović pokazuje šta je pravi hedonizam

Jasmina Vukašinović je kulinarski ekspert koji je kreirala potpuno nov koncept uživanja u hrani, a u to su se uverili mnogi Novosađani koji su posetili njen restoran.

NS Uživo/Pavle Pejić

Ispričala nam je šta je inspiriše da stvara nesvakidašnja jela, šta je za nju hedonizam i koliko je nosi unutrašnji osećaj dok kuva.

Hrana je jedno od najvećih čulnih zadovoljstava u životu i zato je važan deo svakog našeg dana, trenutaka koje delimo sa voljenim osobama i koje pamtimo. Za hranu nas vežu i neka od najlepših sećanja, iz detinjstva kod bake i deke, sa putovanja, sa romantičnih večeri s voljenom osobom ili druženja s prijateljima. Jasmina Vukašinović je kulinarski ekspert koji se više od 20 godina bavi pripremom hrane kroz koncept uživanja u svakom zalogaju. Kaže da nije profesinalni kuvar već je sve krenulo iz ljubavi, tako što je kuvala za svoju porodicu, društvo, za razne događaje. Ideje su joj stalne navirale a pre nekoliko godina je odlučila da ih ostvari, otvorivši nesvakidašnji restoran u Novom Sadu. To je mesto gde ljudi dolaze da se osećaju kao kod kuće, da svake nedelje iz jelovnika izaberu neke nove, neobične, nesvakidašnje ukuse, a imaju priliku i da nauče da kuvaju na radionicama koje drži. Jasmina nam je ispričala šta je inspiriše da stvara nesvakidašnja jela.

-Inspiracija za kreativni pristup najčešće dolazi iznutra, iz čoveka i potrebe da se izrazi na neki način, što je svakako ono što je kreativno. Dakle i za mene to isto važi. Ono što me podstiče, kao sredstvo, u mom slučaju jesu same namirnice koje su izraz te kreativne potrebe, one pronalaze mesto u onome što radim. Kao proizvod te potrebe kaže Jasmina.

U njenom restoranu smeštenom u ušuškanom stanu gosti imaju priliku da uživaju u specijalitetima poput pačjih grudi u sosu od vina, tortetlina punjene kremom od graška, sosovima od zove i bagrema i još mnogo toga. Hedonizam u pravom smislu reči, a evo kako ga Jasmina, kao neko ko je studirao filozofiju doživljava:

-Koren reči hedonizam potiče od grčke reči hedone, što znači užitak. Tadašnje učenje jeste postavilo smisao kasnijem pojmu reči hedonizam, uz blagu digresiju od današnjeg tumačenja kada hedonizam više ne doživljavamo kao instrument oslobađanja od patnje i bola. Za mene je hedonizam mogućnost čoveka da prepozna lep i ugodan trenutak, osećaj i da u njemu uživa, da mu to donosi zadovoljstvo. Hedonizam ne vezujem isključivo za materijalno uživanje, on i jeste zapravo deo čulnih iskustava, stoga su i umetnost, ljubav, sve ono što donosi radost i zadovoljstvo, kao i potreba za njima- hedonizam. Mene radost, sreća i zadoovljstvo prate u svakom trenutku dok radim, a naročito kada vidim da sam uspela da napravim lepo jelo i postignem harmoniju. Radujem se da to podelim sa ljudima- otkriva Vukašinovićeva.

Shutterstock 

Promena je sastavni deo njenog svakog dana. Iz njene kuhinje izlaze mala umetnička dela na tanjiru, autentična i neponovljiva, uvek drugačija, u zavisnosti od trenutne inspiracije i osećaja koji je povede

-Kreativnost jeste kretanje, stalno kretanje ideja. Put od ideje do realizacije je put promene kroz koji se ona kreće, popravlja, menja, do svog pojavnog oblika. Čak i taj oblik nije konačan, sve dok postoji potreba za stvaranjem. Kreativnost za mene jeste stalni oblik promene, nije statična i ne teži tome- objašnjava Jasmina.

Kao neko ko spaja različite ljude putem autentičnih ukusa i uživanja u svakom zalogaju, Jasmina Vukašinović je postala IQOS saradnik. Kao što znate, u toku je IQOS kasting za lice globalne kampanje, a mogu se prijaviti svi koji imaju minimum 25 godina starosti, poseduju IQOS DUO 3 uređaj i članovi su IQOS loyalty club-a. Jasmina će se družiti s kandidatima koji su prošli u polufinalni izbor i pomoći će im da na kreativan način ispričaju svoju autentičnu priču i iskustvo s IQOS-om.

Podeli svoju jedinstvenu priču već danas! Kasting je otvoren do 17. aprila.