Društvo

OVO JE NAJVAŽNIJI OBIČAJ NA VELIKU SUBOTU! Obavezno ga ispoštujte kako bi cela sledeća godina bila bolja i srećnija!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Najvažniji običaj na Veliku subotu vezan je za dobra i milosrdna dela, pročitajte šta još tradicija nalaže!

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Velika subota, ili dan pre Vaskrsa, obeležava se uz razne običaje po tradiciji. Najvažniji među njima odnosi se na ono što svako od nas može da uradi - trebalo bi uraditi neko dobro ili milosrdno delo prema drugima.

Velika subota još se naziva tihom ili strašnom, a dok označava tugu zbog Hristovog stradanja, u ovom prazniku postoji i element nade i radosti prema novom životu koji dolazi na Vaskrs.

Kada su kućni poslovi u pitanju, kuću bi trebalo očistiti rano ujutru i sve pripremiti za sutrašnji praznik, ali se po tradiciji na Veliku subotu ne obavljaju poslovi u polju ili bašti. Žene bi trebalo da izbegavaju ručni rad.

Postoje i običaji vezani za porodicu i dešavanja u njoj. Parovi koji imaju bebe mlađe od godinu dana ne boje jaja, i detetu daju neofarbano jaje. Porodice koje su imale smrtni slučaj u prethodnoj godini ne bi trebalo da boje jaja, po verovanju.

Na Veliku subotu se mogu obavljati i krštenja onih koji su se odlučili i pripremili na pristupanje veri. Pročitajte i šta se radi sa čuvarkućom posle Uskrsa!

(MONDO)