Društvo

NARANDŽASTI ALARM U SRBIJI - U OVIM GRADOVIMA JE NAJOPASNIJE: Evo na koji način je najbolje da se zaštitite

Autor Sara Gajić

U naredna dva dana se očekuje veći stepen UV indeksa u nekoliko srpskih gradova.

Izvor: RHMZ/PrintScreen

Visok stepen UV zračenja se očekuje  širom Srbije, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

U sredu 4. maja UV zračenje od šest stepena se očekuje u Vršcu, Velikom Gradištu, Zlatiboru, Sjenici, Požegi, Kraljevu, Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Leskovcu, Dimitrovgradu, Peći, Prizrenu, Prištini i Vranju. Dok se u četvrtak 5. maja ovaj stepen zračenja očekuje u gradovima: Palić, Zrenjanin, Kikinda, Banatski Karlovac, Vršac, Loznica, Beograd, Smederevska Palanka, Sjanica, Kraljevo, Kruševac, Ćuprija, Niš, Leskovac, Dimitrovgrad, Prizren, Priština Vranje.

Potrebno je izbegavati izlaganje direktnom suncu u periodu od 10 do 16 časova kao i korišćenje preparata sa zaštitnim faktorom u bilo kom dobu godine. Preporučuje se da koristite zaštitni faktor SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja. 

Najbolji način da se zaštitite od sunčevih zraka jeste da ponesete kapu ili šešir i nosite odeću svetlijih boja i od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalnu odeću sa zaštitnim faktorom, sa oznakom ultraviolet protekšn faktor. Nosite naočare za sunce sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom.

(MONDO)

Tagovi