Društvo

HITNO UPOZORENJE PRVOG STEPENA ZA SEVER BALKANA! Stiže velika oluja! (FOTO)

Autor Aleksandar Blagić

Estofex, evropski sistem za upozorenja na oluje, izdao je hitno upozorenje prvog stepena.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Estofex (evropski sistem za upozorenja na oluje), izdao je hitno upozorenje prvog stepena za južne Alpe, severni Balkan i južnu Rusiju. Upozorenje prvog stepena izdato je zbog jakih naleta vetra i snažnog grada prema navodima na njihovom sajtu.

"Najavljeni su veliki grad i jaki udari vetra uz nevreme koje će se tokom večeri i u noći kretati prema jugoistoku", stoji u upozorenju na sajtu Estofex-a.

Izvor: estofex.org/screenshot

Hladni front se u narednim satima kreće preko južne Rusije, a za baltičke države i Belorusiju takođe se najavljuje nevreme sa pljuskovima i grmljavinom, kao i jaki vetrovi, dok postoji i mala mogućnost za pojavu tornada. Slično vreme očekuje se na južnom Balkanu ka Turskoj.

Kakvo vreme nas očekuje narednih dana?

U nedelju sveže i promenljivo oblačno sa povremenom kišom i lokalnim pljuskovima, ali i sa malo sunčanih intervala. Vetar slab do umeren istočnih pravaca ili promenljiv. Pritisak malo ispod normale. Jutarnja temperatura od 9°C do 12°C, maksimalna dnevna od 18°C do 21°C.

U ponedeljak malo toplije uz delimično razilaženje oblaka i sunčane periode. U toku popodneva biće uslova za kratkotrajne lokalne pljuskove. Od utorka pretežno sunčano i svakim danom sve toplije vreme uz veliku vrućinu od 1. do 5. juna i maksimalne temperature od 33°C do 38°C u ovom periodu.

(MONDO)