Društvo

HITNO UPOZORENJE SEIZMOLOGA! Zabrinjavajuća prognoza stručnjaka - Sprema se veliki ZEMLJOTRES NA BALKANU! (FOTO)

Autor Aleksandar Blagić

"Biće oscilacija i neće biti prijatno, ali to će to biti test za visoke zgrade koje su se u poslednje vreme izgradile".

Izvor: RHMZ

Nakon što je zemljotres jačine 3 stepena Rihtera sinoć pogodio Lazarevac, ponovo nas muči pitanje da li je to uvod u jače potrese na ovom području. U proteklih šest meseci zabeleženi su manji zemljotresi u Mladenovcu, Aranđelovcu, oko Kopaonika, Čačku, Kruševcu...Kako kažu seizmolozi, sinoćni potres govori u prilog tome da se seizmička aktivnost razvija. Ali to što je bliži Beogradu nego što su bili oni pre mesec, dva dana u dolini Zapadne Morave, ne znači i veću opasnost za Beograd, kaže seizmološkinjaSlavica Radovanović, koja 47 godina proučava seizmološku aktivnost na ovim prostorima.

"Ovaj sad u Lazarevcu svakako govori u prilog tome da se seizmička aktivnost razvija. Ali to što je bliži Beogradu nego što su bili oni pre mesec, dva dana u dolini Zapadne Morave, ne znači i veću opasnost za Beograd", rekla je Slavica za Telegraf.

Zemljotres u Lazarevcu
Izvor: RHMZ

Ovi zemljotresi slabije jačine trenutno ne znače veliku opasnost ni za čitavu Srbiju, ali se period u kojem možemo očekivati veći i jači potres, sada smanjio sa 10 na osam godina.

"Cela ova seizmička aktivnost pre govori u prilog pripreme nekog velikog zemljotresa na Balkanu, ali u njegovim južnijim delovima, negde na potezu Skadar - Peć, pa do Kopaonika. Na samom Kopaoniku se ne mogu očekivati potresi jer je tu seizmička aktivnost potrošena bar za duži vremenski period. Više govorimo o skretanju ka Jadranu i jadranskom primorju", dodaje Slavica.

Osvrnula se i na glavna "žarišta".

"Da sumiramo malo prostije - potencijalna žarišta su na potezu od Požarevca do Krupnja, preko Mladenovca i Lazarevca. Sam Beograd nije naročito ugrožen, jer se tu, bar u narednom periodu, teško mogu očekivati jači potresi. Ipak, ono što bi osetio Beograd, a najviše Niš, je zemljotres koji se uskoro očekuje kod našeg suseda - u Rumuniji. Ona je jako nepredvidiva. Vreme je da se tamo dogodi jak zemljotres i on može biti svakog dana. To je nešto što bismo mi i te kako osetili i prvi put bismo imali iskustva kako to izgleda u Beogradu ‘koji je porastao do neba‘. Biće oscilacija i neće biti prijatno, ali to će to biti test za visoke zgrade koje su se u poslednje vreme izgradile", zaključila je Slavica.

(MONDO)