Društvo

MEŠTANI TVRDE - "TU SE DEŠAVAJU ČUDA!" Verovanja o ljubavnom izvoru u Srbiji: Ovde dolaze žene, a onda...

Autor Jana Desovski

Jedno mesto u Srbiji je navodno lekovito, a meštani su ispričali kakva čuda su se ovde dešavala!

Izvor: RINA.RS

Jedno od mesta u Srbiji za koje se veruje da je može da napravi čudo, je Lađevac duboko sakriven u šumi u blizini manastira Rača kod Bajine Bašte.

"Vodu koja teče iz kamena nazivaju još i ljubavni izvor. Žene koje ne mogu da ostanu u drugom stanju, ovde dolaze da se triput umiju i triput napiju i posle im naravno treba čovek", objašnjava za RINU meštanin delotvornost ovog izvora i dodaje da tu nije kraj lekovitosti. "Majke su dovodile decu koja imaju poroblema sa očima, da se ovde umiju kako bi ozdravila", otkriva on.

Ovaj alkalno - tremalni izvor kraškog porekla među meštanima poznat je i kao "toplo vrelo", jer se temepratura vode konstantno kreće od 15 do 18 stepeni Celzijusa. Nekad je bilo nadaleko poznato po svojoj lekovitosti, pa su ovde spas i izlečenje tražili putnici namernici iz dalekih gradova.

"Topla voda sa izvora Lađevac provereno leči od šuge i drugih kožnih bolesti. U davna vremena kad nije bilo apoteka, Račani su trgovcima prodavali ovu vodu koja je karavanom stizala čak do Azije", priča meštanin Rače. Kanjon reke Rače još uvek je nedovoljno istražen, a izvor Lađevac svakako je jedan od bisera na koje ćete naići i iako nemate zdravstvenih problema koje njegova voda leči, svakako je lepo iskustvo proći kroz ovu prirodnu oazu.

(MONDO/Rina)