HITNO UPOZORENJE RHMZ! STIŽU GRMLJAVINA, KIŠA I GRAD: Evo u kojim delovima Srbije će padati "ko iz kabla"

Stiglo je hitno upozorenje RHMZ-a zbog jake oblačnosti i pojave kiše.

MONDO/Uroš Arsić

Republički hidrometeorološki zavod izdao je hitno upozorenje zbog lošeg vremena a, kako je najvljeno, očekuje se jaka konvektivna oblačnost koja se sa južnih padina Fruške gore premešta preko Rume, Inđije i Stare Pazove ka Borči i Batajnici (Beogradu).

"Uslovljavaće intenzivne pljuskove sa grmljavinom, od 10 do 20 mm za kratak vremenski period, ponegde i pojavu grada", navodi se u hitnom upozorenju RHMZ.

RHMZ 

Prethodno je izdato saopštenje da se na Fruškoj gori očekuju pljuskovi sa grmljavinom, ali i u drugim delovima zemlje.

"U naredna dva sata na jugozapadu i jugu Srbije, kao i na Homoljskim i Kučajskim planinama, sa lokalnom pojavom kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom", najavio je RHMZ.

Upaljen žuti meteo alarm

Žuto upozorenje danas je upaljeno za celu teritoriju Srbjie zbog visokih temperatura, ali i grmljavine. Kako je objavio RHMZ, grmljavina se očekuju u jugozapadnom delu Srbije, kao i na prostoru Kosova i Metohije. Žuti meteo alarm znači da vreme može biti potencijalno opasno.

RHMZ 

"Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", objavio je RHMZ.

Vreme narednih dana

U nedelju sunčano i vrlo toplo, ali za stepen-dva manja vrućina nego u subotu. Krajem dana se očekuje naoblačenje na zapadu i severu Srbije koje će uveče usloviti lokalne pljuskove i koje će se premeštati u toku noći ka ponedeljku na istok i ostale krajeve. Vetar slab severozapadni ili promenljiv. Pritisak oko normale. Minimalna jutarnja temperatura od 15°C do 20°C, a maksimalna od 30°C do 34°C. Uveče suvo. Temperatura u 22h od 20°C do 25°C.

Početkom naredne sedmice nekoliko stepeni manja temperatura uz duže sunčane periode i razvoj oblačnosti tokom dana sa mogućom kratkotrajnom kišom ili lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Maksimalne temperature oko ili malo ispod 30°C.