Uživo

ZAVRŠENA ŠETNJA U BEOGRADU! Učesnici Evroprajda stigli na Taš, priveden muškarac koji je probio ogradu (FOTO/VIDEO)

Danas je u Beogradu održana šetnja u okviru Evroprajda 2022. Počela je oko 17.40 ispred Ustavnog suda, a završena je u 18.40 kada su učesnici stigli na stadion Tašmajdan gde će biti održani koncerti.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Danas je u Beogradu održana šetnja u okviru Evroprajda 2022. Počela je oko 17.40 ispred Ustavnog suda, a završena je u 18.40 kada su učesnici stigli na stadion Tašmajdan gde će biti održani koncerti. Sva dešavanja, kao i fotografije pogledajte u Razvoju događaja.

Autor Ivana Lazić
18:33

Završena šetnja

Povorka Evroprajda koja je započela šetnju u 17.40 od Ustavnog suda završena je oko 18.30, kada su učesnici stigli na stadion Tašmajdan. U nastavku ovogdišnje manifestacije organizovani su muzički koncerti, a očekuju se nastupi Senide, Sare Jo i drugih.

18:22

Konferencija Ane Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održaće večeras konferenciju za novinare u zgradi Vlade Srbije od 19 časova.

18:22

Učesnici Evroprajda stigli na Tašmajdan

Učesnici Evroprajda polako pristižu na stadion Tašmajdan. Među okupljenima ima dosta stranaca i oni nose veliki broj zastava, vide se belgijska, grčka, švedska, finska, ukrajinska, kao i zastave EU i nekadašnje Jugoslavije. Prisutni su i predstavnici LGBT organizacija iz Osla, Tbilisija, Valete, Ciriha, Harkova i drugih evropskih gradova. 

18:19

Bilčik na Evroprajdu

Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, obratio se okupljenim učesnicima uoči šetnje Evroprajda i na srpskom jeziku poručio da su LGBT prava ljudska prava, a da je poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda suština moderne demokratske Evrope.

"Poštovanje različitosti je temelj i duh Evrope. Srećan sam što Beograd danas može da pokaže evropski duh… Borba za evropsku budućnost Srbije mora da se nastavi još odlučnije sledeće nedelje“, rekao je Bilčik.

18:10

Čuju se crkvena zvona za vreme šetnje učesnika Evroprajda

Učesnici "Evroprajda 2022" započeli su šetnju oko 17.40 od Ustavnog suda na Bulevaru kralja Aleksandra, kolona je krenula ka parku Tašmajdan, gde će tokom večeri biti održani koncerti, a dok traje šetnja, sve vreme se čuju crkvena zvona.

17:55

Priveden muškarac kod Crkve Svetog Marka

Grupa protivnika Parade ponosa okupila se ispred Crkve Svetog Marka, nedaleko od Ustavnog suda odakle su učesnici Evroprajda počeli šetnju oko 17.40. U jednom trenutku došlo je do incidenta ispred crkve, kada je policija morala da reaguje. Nekoliko stranaca, učesnika Prajda mahalo je zastavama ispred Crkve Svetog Marka, što je isprovociralo jednog vernika koji je probio zaštitnu ogradu, nakon čega ga je policija uhapsila.

17:47

Kuma Prajda Sajsi MC obratila se okupljenima

Kuma ovogodišnjeg Prajda Sajsi MC obratila se kratko okupljenima i rekla: "Neka Prajd počne! Idemo da šetamo!"

17:40

Goran Miletić otvorio šetnju

Goren Miletić otvorio je šetnju koja se danas od Ustavnog suda do Tašmajdan parka održava u okviru manifestacije Evroprajd.

"Srećan Evroprajd. Konačno smo ovde, uprkos zabranama”, rekao je Miletić. Zahvalio se svima na podršci, kao i učesnicima šetnje.

17:26

Učesnici Evroprajda okupljeni ispred Ustavnog suda (VIDEO)

Veliki broj učesnika Evroprajda okupio se ispred Ustavnog suda u Bulevaru kralja Aleksandra. Šetnji se pridružila i premijerkina partnerka Milica, a podršku ovogodišnjem Prajdu pružio je i Čeda Jovanović. Početak šetnje planiran je za 17:30. Pogledajte atmosferu među učesnicima:

17:14

Šetnji se priključila partnerka premijerke Ane Brnabić

Partnerka premijerke Ane Brnabić, Milica Đurđić pojavila se ispred Ustavnog suda i pridružila šetnji sa ostalim učesnicima. Elegantno obučena i nasmejana pružila je podršku ovogodišnjem Prajdu.

17:07

Snimak incidenta ispred Ustavnog suda

Četvoro protivnika Prajda sa ikonoma i krstovima u rukama uleteli su oko 16.30 sati među LGBT aktiviste, a onda su gazili zastavu LGBT koja je bila položena na ulicu. Ikone su podigli visoko i izgovarali molitve, a jedan muškarac i žena su se ljubili. Pogedajte kako je to izgledalo:

16:56

Policija zaustavila protivnike Parade ponosa

Nekoliko stotina protivnika Parade ponosa, okuplja se ispred Hrama Svetog Save, odakle su krenuli u šetnju ka Pravnom fakultetu. Oni su zaustavljeni u Beogradskoj ulici od strane policije, kako ne bi došli u kontakt sa učesnicima Prajda, javlja Blic. Primećena je i jedna grupa koja peva rodoljubive pesme kod Skupštine Srbije, dok se druga grupa okupila na stepeništu crkve Svetog Marka. Za sada nije bilo incidenata.

16:48

Mladić i devojka izvadili ikone i gazili LGBT zastavu

Tokom okupljanja učesnika Prajda ispred Ustavnog suda došlo je do manjeg incidenta, kada su se jedan mladić i devojka neopaženo približili skupu, a onda izvadili ikone i gazili LGBT zastavu. Potom su se poljubili naočigled svih. 

16:20

Šetnja od Ustavnog suda do Tašmajdana

Učesnici Prajda okupljaju se ispred Ustavnog suda, gde je prisutan i veliki broj pripadnika policije. Šetnja ide sledećom trasom: Ustavni sud, Bulevar kralja Aleksandra, park Tašmajdan, Beogradska, Ilije Garašanina, stadion Tašmajdan (Pride Park).

16:09

Privedeno više od 30 ljudi

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su do 15 časova, zbog narušavanja javnog reda i mira u glavnom gradu, priveli 31 osobu, saopštili su iz MUP. Pogledajte kako izgleda centar Beograda trenutno!

16:06

Još manje od sat vremena do početka!

Šetnja odnosno Parada ponosa će krenuti oko 17 časova, ispred Ustavnog suda već se okupljaju učesnici ali i protivnici Prajda. Ovako je izgledalo prepodne u Beogradu. U centru grada je primetan veliki broj policajaca koji će obezbeđivati skup.

Ukratko

  • Šetnja je počela oko 17.40 i završena je oko 18.40 dolaskom učesnika na Tašmajdan
  • Bilo je incidenata i privođenja
učitaj još +