Društvo

KAKVO JE RADNO VREME ZBOG DANA PRIMIRJA? Ovako rade tržni centri, banke i pošte - jedna stvar je BESPLATNA

Autor Aleksandar Blagić

Zbog državnog praznika Dana primirja, danas će za mnoge biti izmenjeno radno vreme.

Tržni centar
Izvor: Unsplash / Sangga Rima Roman Selia

Danas je Dan primirja, državni praznik koji je u Srbiji neradan dan od 2012. godine. Za mnoge će današnji dan 11. novembar, zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, značiti i promene u radnom vremenu. Tržni centri i bioskopi će imati regularno radno vreme jer se tamo i očekuje poveći broj posetilaca zbog produženog vikenda. Tržni centri će raditi do 22 časa.

Što se tiče pijaca u Beogradu, sve pijace koje se nalaze u sistemu JKP "Beogradske pijace", radiće standardno danas. Pošta Srbije je najavila da će na državni praznik raditi dežurne pošte u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Кragujevcu i u svim većim gradovima, kao i pošte na graničnim i administrativnim prelazima. Ukupno 61 pošta u Srbiji. U Beogradu, Glavna pošta u Takovskoj 2 i pošta na aerodromu "Nikola Tesla“, radiće uobičajeno.

Radiće i druge dežurne pošte i pošte u tržnim centrima. U Кragujevcu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu, dežuraće pošte u tržnim centrima. Radiće i pošte u "Univereksport“ objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu i Somboru. Dežuraju i pošte u Boru, Valjevu, Jagodini, Кikindi, Кraljevu, Novom Pazaru, Кruševcu, Leskovcu i Nišu, kao i u Pančevu, Požarevcu, Smederevu, Užicu, Prijepolju, Čačku, Ivanjici i na Zlatiboru. Pošte na graničnim i administrativnim prelazima, radiće neizmenjeno – non-stop.

Dežurne apoteke koje inače rade od 00 do 24 časa, biće otvorene i tokom praznika. Većina privatnih apoteka radiće po redovnom radnom vremenu tokom praznika.

Što se tiče gradskog prevoza, on će raditi po subotnjem režimu vožnje. Na svim gradskim, prigradskim i lokalnim linijama, na kojima vozila saobraćaju u okviru integrisanog tarifnog sistema, danas će biti primenjeni redovi vožnje za subotu. Vozila na minibus ekspres linijama neće saobraćati tog dana, osim na liniji A1 (Trg Slavija – Aerodrom "Nikola Tesla”), na kojoj će biti primenjen red vožnje za radni dan, navedeno je u saopštenju Sekretarijata za javni prevoz. Na državni praznik parking će u zoniranim delovima Beograda biti besplatan.

Što se tiče banaka, većina nije precizirala kako će danas raditi. "Eurobanka" je navela da neće raditi u petak, dok je "Raifajzen" objavila takođe da neće raditi u petak ali da će pojedine ekspoziture biti otvorene u tržnim centrima koje će raditi u skladu sa radnim vremenom tržnih centara i to u: Merkatoru, Ušću, Ada Mall-u, Big u Rakovici, BW Galeriji i Beo centru.

(MONDO)