Društvo

"SAD ĆEŠ DA VIDIŠ KAKO IZGLEDA ŠIKANIRANJE!" Isplivao snimak kako profesor Joca Ubica vređa đake: Nemoj glasno da DIŠEŠ!

Autor Jana Desovski

Isplivao je snimak na kome se navodno čuje kako profesor Šeste beogradske gimnazije Jovan Knežević, vređa učenike.

Izvor: RTS/screenshot

Nakon što je profesor matematike Šeste beogradske gimnazije Jovan Knežević, poznat i pod nadimkom Joca ubica, suspendovan zbog povrede zabrane nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece, Kurir je ekskluzivno došao u posed snimaka na kojima se čuje kako on vređa i učenike na času!

U snimcima se čuje kako on viče na decu, a u nekima im govori da su glupi, goveda, primitivci, a branio im je i da idu na odmor da jedu pa čak i da glasno dišu jer će u suprotnom da odgovaraju! Kurir je objavio pet snimaka, a u svakom se čuje profesor. Na prvom snimku profesor Knežević govori učenicima:

"Vi niste udahnuli ja vam zavalim jedan, još vam kažem glupi ste, primitivni ste, goveda ste, šta god oćete da vam kažem, vi ste glupi." Na drugom snimku koji je nastao na njegovom poslednjem času prošle srede, čuje se kako deci govori sledeće: "Nadam se da će me što duže držati pod suspenzijom. To samo nije suspenzija, to je uzimanje plate. Ja se toplo nadam, najiskrenije, da će vama jednog dana to da se desi."

Na još jednom snimku koje smo dobili čuje se kako Knežević preti jednom učeniku jer je ovaj verovatno tražio odmor, govoreći mu da će ga kazniti čak i ako bude glasno disao. "Sledeći put, kad budeš insistirao da imaš odmor, ako te budem čuo još da ovde stojiš, onda ćeš da vidiš kako izgleda šikaniranje. Jel jasno? I ako od sada pa nadalje udahneš na mom času malo glasnije, bićeš odmah prozvan… da odgovaraš."

A jedan od snimaka odnosi se upravo na zabranu odlaska učenika na odmor. Na snimku se čuje kako đak traži odmor za užinu, što on brani:

  • Učenik: "Pa nastavniče, jel možemo da idemo, da kupimo, da jedemo?"
  • Profesor: "A šta ste radili za vreme velikog odmora?"
  • Učenici: "Pa i ovo je veliki odmor."
  • Profesor: "Umrećeš od gladi! Kakav bezobrazluk bre, gde vi živite, uopšte nije mi jasno!"

Na snimcima se čuje i ono što je pomenuto u peticiji, a što je profesor Knežević negirao u zvaničnoj izjavi i medijima. Čuje se kako kaže: "Ne zaklapate, samo se glupirate!! Ja ovde fizikališem, vi se zevzečite, šta vi mislite? Šta ste vi? Robovlasnici!!"

Sve ovo možete poslušati u snimku ispod:

Podsetimo, direktor Šeste beogradske gimnazije Radisav Milić suspendovao je profesora matematike Jovana Kneževića i pokrenuo disciplinski postupak protiv njega 9. decembra nakon peticije 27 roditelja II/2 u kojoj su zatražili da se spreči dalje psihičko maltretiranje njihove dece.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija koji je stao u odbranu profesora matematike, za Kurir je obećao da će se javno izviniti ukoliko se utvrdi da postoji neki snimak koji dokazuje krivicu profesora Kneževića jer su podržavali nekoga ko se tako ponaša.

(MONDO/Kurir)