Društvo

"PO PRAVILNIKU OPASNI PSI NE SMEJU DA SE POVERE DRUGOJ OSOBI!" Espert o tragediji na Kosmaju: Ovo je jedino ispravno!

Autor Jana Desovski

Dr Marijana Vučinić prof. Zoohigijene je objasnila kako po pravilniku treba da se ponašaju vlasnici opasnih pasa.

Izvor: Kurir TV

Ispituju se okolnosti koje su dovele do tragedije u kojoj je nastradao novinar Vladan Radosavljević. Podsetimo, poznatog analitičara i novinara su na Kosmaju izujedali psi, pa je nesrećni čovek iskrvario na smrt.

Utvrđeno je da su psi koji su izujedali na smrt novinara Radosavljevića rase - staford, mešanac staforda i pitbula, a treći pas je krupan mešanac. Potvrđeno je da je da je reč o vlasničkim psima, jer su svi psi bili jasno obeleženi. O tragediji pričala je dr Marijana Vučinić prof. Zoohigijene u "Pulsu Srbije".

Prvo se osvrnula na deo pravilnika koji je utvrđen o opasnim psima. "Pravilnik o opasnim psima je utvrđen. Pas koji pripada vrsti opasnih, mora biti posebno obeležen i zaveden u registar, a to nisu nikakve pločice sa brojem telefona, već mikročip kod veterinara koji je u bazi podataka. Takvi psi, ne smeju da se povere na čuvanje drugoj osobi. To je pravilnik koji nema puno članova i jasno je utvrđen, ovde ostaje sve na tužilaštvu", započela je Vučinić, pa dodala:

"Ja bih dodala još jedan član u tom zakonu, a to je da ljudi koji žele da imaju opasnog psa, moraju da polažu dozvolu." Nakon toga, pričala je da zakon u Srbiji kaska za normama Evrope:

"Zakon kod nas je veoma star u odnosu na Evropu. Ja ne smem o svemu ni da pričam, ali je ovde sve kao u srednjem veku što se tiče veterine. Imamo mali broj inspektora koji kontrolišu sve, od životinja koje služe za proizvodnju hrane do laboratorijskih."

 (MONDO/Kurir)