Društvo

OLIVERU PALA 3 KAMENA NA KOLA, ZA DLAKU IZBEGAO TRAGEDIJU! Ko je dužan da plati štetu na vozilu - Jedna stvar najvažnija

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Upravljač puta dužan je da nadoknadi štetu nastalu na vozilu.

Izvor: Facebook/Screenshot

Automobil "folksvagen tiguan" Olivera Paunovića oštećen je kad su na vozilo pala tri kamena na auto-putu kod Niša. Jedan je bio težak čak pet kilograma. Ova vest šokirala je mnoge i veliki broj ljudi se pita ko je dužan da nadoknadi štetu koja je nastala na kolima. 

Zakon o bezbednosti saobraćaja i Zakon o javnim putevima predviđaju da je upravljač puta dužan da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu javnog puta i da obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na njemu, i da odgovara za štetu koja nastane korisnicima javnog puta zbog propuštanja blagovremenog obavljanja pojedinih radova na redovnom održavanju javnog puta, odnosno zbog izvođenja tih radova suprotno propisanim tehničkim uslovima i načinu njihovog izvođenja, navodi se na internet stranici advokatske agencije Vukićević.

Građani, čije je vozilo oštećeno na bilo kom putu širom Srbije, treba da ispoštuju proceduru kako bi mogli da traže da im se nadoknadi nastala šteta. Prvo neophodno je da se pozove saobraćajna policija koja će da sačini službenu belešku. Ova isprava je neophodna za dokazivanje uzročno - posledične veze između stanja kolovoza i štete na vozilu. Takođe je potrebno da se fotografiše lice mesta u slučaju da upravljač puta osporava tvrdnje da je do štete došlo zbog loših uslova na putevima. Bilo bi poželjno da se obezbede i svedoci. 

Sledeći korak je da se obavesti osiguravajuća kuća i zatraži procena štete. Ovlašćeni procenitelj će sačiniti zapisnik o oštećenju vozila, koji služi kao dokaz o pretrpljenoj šteti. Ukoliko nesrećnim slučajem dođe do povređivanja putnika, upravljač puta će biti odgovoran za naknadu te "nematerijalne štete".

Tek nakon što su pribavljena sva pomenutih dokumenata ( Zapisnik o saobraćajnoj nezgodi, Zapisnik o oštećenju vozila i predračun ) oštećeno lice može da se obrati upravljaču puta sa formalnim zahtevom za naknadu štete na vozilu. Preduzeća koja upravljaju putevima uglavnom imaju komisije koje pregledaju i odlučuju o svim podnetim zahtevima. Takođe su najčešće osigurana od delatnosti, pa ovu odštetu isplaćuju osiguranja sa kojima preduzeće ima ugovor.

(MONDO)