Društvo

KOJE ZGRADE BI PRVE PALE KAD BI SE ZATRESLA SRBIJA? Jedan zemljotres sve promenio - Ovo je suština svega

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Nova i stara gradnja podjednako treba da izdrže ukoliko bi Srbiju pogodio jak zemljotres, tvrde stručnjaci.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku srušeno je više od 6.000 objekata. Brojni investitori su uhapšeni jer nisu poštovali propise prilikom izgradnje. Ova informacija navela je brojne ljude u Srbiji da se zapitaju u kojim zgradama u našoj zemlji je sigurnije da se živi u slučaju prirodne katastofe. 

Brojni ljudi se pitaju da li je sigurnije živeti u stanovima u staroj gradnji ili u novogradnji. "U staroj Jugoslaviji se bolje i kvalitetnije gradilo. Moram da pohvalim u zadnjih pet godina se ipak još bolje gradi ili u skladu sa tim kako se gradilo nekada. Više faktora određuje kvalitetnu gradnju. Prvo i osnovno je geološko ispitivanja tla, to maltene danas niko ne radi, a to je suština svega", rekao je Veselin Ražnatović predsednik Sektora građevinarstva Unije poslodavaca. 

Doktor Ratko Salatić, profesor Građevinskog fakulteta i potpredsednik Srpskog udruženja za zemljotresno inženjerstvo (SUZI) istakao je da od 60-tih godina prošlog veka, odnosno nakon zemljotresa koji je pogodio Skoplje, važe isti standardi za izgradnju zgrada.

"Jedna i druga gradnja bi trebalo da izdrži ono što može da se desi kao maksimalni zemljotres na nekom području bez ikakvih problema. Ja ne mogu da komentarišem zgrade koje ne postoje u smislu papira", kazao je Salatić. Dodao je da visina zgrade ne određuje da li će objekat da se sruši ukoliko se desi zemljotres.

Koliko su nam zgrade otporne na zemljotrese
Izvor: Youtube / K1

Ražnatović je istakao da je zakon u Srbiji odličan što se tiče gradnje objekata. "Postoji tačan redosled do dobijanja građevinske dozvole šta bi trebalo da se uradi. Kad se držimo toga verovatno bi šteta u slučaju nekog zemljotresa bila tri ili četiri puta manja. Kod nas u zemlji je tek nakon Skopskog zemljotresa to počelo ozbiljno da se primenjuje i bio je jedan vakum tih devedesetih godina kad je počela bespravna gradnja kad niko nije gledao zemljište. Ako slušamo struku imali bi mnogo manji problem", rekao je Ražnatović u emisiji "Mi danas" na televiziji K1

(MONDO)