Društvo

SRBIJA PRAVI MEMORIJALNI CENTAR U ŠKOLI "VLADISLAV RIBNIKAR"? Pozvani stručnjaci iz Norveške, postoji samo jedan uslov

Autor Aleksandar Blagić

Planira se rekonstrukcija Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" nakon masakra u kojem je stradalo deset osoba, a država namerava da pozove stručnjake iz Norveške koji su radili memorijalni centar nakon masakra Andersa Brejvika.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Espreso/Tamara Trajković

Nakon masakra u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u kojem je stradalo deset osoba, država planira da rekonstruiše školu, a druga opcija je pravljenje memorijalnog centra, saznaje "Kurir". Namera države je da pozove stručnjake iz Norveške koji su pravili memorijalni centar na ostrvu Utoja u Norveškoj koji je posvećen svim žrtvama Andersa Brejvika. On je 2011. godine ubio 77 osoba.

Da bi se uspostavio konsenzus oko pravljenja memorijalnog centra, potrebno je da roditelji žrtava i dece koja idu u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" daju saglasnost za taj predlog. Na memorijalnom centru u Norveškoj učestvovale su četiri osobe iz Srbije.

"Građevinska dozvola za rekonstrukciju ‘Ribnikara‘ je izdata, ali sad je važno pitanje i kako će to biti izvedeno. Predloga za ‘Ribnikar‘ je u javnosti bilo više, počev od zahteva da škola bude sravnjena sa zemljom do toga da postane memorijalni centar, a da sagrade novu. Bilo je i onih koji traže da celo krilo u kome je se dogodila tragedija bude zatvoreno, a da kabinet istorije, u kom je ubijeno šestoro učenika VII-2, odeljenja iz kog je i dečak koji je počinio zločin, bude pretvoren u memorijalnu sobu. Kako se Srbija prvi put suočila s ovakvom tragedijom, došlo se na ideju da konsultuju arhitekte koje su sačinile memorijalni centar na Utoji, nakon masakra u Norveškoj u kom je Anders Brejvik ubio 77 osoba", navodi obavešteni izvor.

Početkom juna bi trebalo da dođu arhitekte iz Norveške koje su projektovale memorijalni centar na ostrvu Utoji u Norveškoj. U tom timu su bila i četvoro arhitekata iz Srbije - Branko Belaćević, Vladimir Cvejić, Petar Stelkić i Ivana Barandovski. Roditelji žrtava i dece koja idu u školu bi morali da pristanu da budu konsultovani projektanti memorijalnog centra u Norveškoj.

(MONDO/Kurir)