Društvo

DA LI ZNATE ZBOG ČEGA STRANCI HOĆE DA POSETE SRBIJU? Jednu stvar moraju da štikliraju - po tome smo nadaleko POZNATI!

Izvor Promo

Noćni život u Srbiji privlači posetioce iz celog sveta!

Izvor: Promo/Luka Šarac

Ako ste se ikada pitali zašto stranci na listu destinacija koje žele da posete upisuju Beograd i Novi Sad, odgovor je jednostavan - noćni život. Po njemu smo nadaleko postali poznati, predstavlja jednu od glavnih turističkih atrakcija u Srbiji, a od ostalih evropskih gradova izdvaja se po mnogo čemu.

BEOGRAD

Da je beogradski noćni život jedan od glavnih aduta prestonice naše zemlje, dokazuje i činjenica da je hešteg “Belgrade nightlife” doživeo veliku popularnost. Ispod fotografija i snimaka postavljaju ga ljudi širom sveta, a razlog je ogromna ponuda klubova, splavova, restorana i raznoraznih lokala. Najinteresantnije su kafane koje strancima obezbede sjajan provod, bez obzira što im melodija nije poznata, a reči ne znaju.

Kafana je kroz istoriju bila mesto okupljanja revolucionara, pesnika, glumaca. Prva je otvorena na Dorćolu, davne 1522. godine. Danas je institucija koja ima dušu - karirani stolnjaci omiljeni su pravim boemima, uvek se dobro jede, popije, raduje se i tuguje. Zato je najpoznatija boemska četvrt u centru Beograda postala omiljeno mesto turista.

Izvor: Promo/Branko Jovanović

 Reč je o Skadarliji, jednoj od najstarijih ulica, koja je od davnina okupljala najistaknutije umetnike našeg društva, a danas je mesto odličnog provoda. Ona odiše najpoznatijim kafanama koje su prepoznatljivi status stekle zahvaljujući dobroj hrani, muzici i ugođaju koji se prepričava. Autentična je zbog kaldrme koja se prožima duž cele ulice, zvukova starogradskih pesama i ljubaznih domaćina koji vam stavljaju osmeh na lice.

Među najpoznatijima i najstarijima je kafana “Tri šešira”, nastala na mestu nekadašnje radionice, šeširnice. Tik do nje nalazi se i “Dva jelena”, koja danas okuplja i brojne poznate ličnosti, a mnogi posetioci ne zaobilaze ni kafanu “Šešir moj”. Otvorena je 1990. godine i predstavlja jedno od omiljenih mesta poznavaoca noćnog provoda. Ako nekome želite da dočarate noćni život u Beogradu, Skadarlija koja nudi tradicionalne srpske specijalitete i nezaboravan provod, nepogrešiv je izbor.

Izvor: Promo/iStock

 Splavovi su takođe jedan od glavnih razloga mnogobrojnih poseta Beogradu, ali malo ko zna kako su nastali. Početkom 60-ih godina, Peđa Isus, buntovnik tadašnje generacije, konstruisao je kućicu na drvetu. Ipak, kako je reka nadolazila, kućica je postajala splav i tako je nastalo mesto za uživanje u prirodi. Mnoge je inspirisala da nastave sa gradnjom splavova na Adi, Dunavu i duž Save. Postali su ugostiteljski objekti za organizovanje velikih događaja, a danas su primer vrhunskog provoda.

NOVI SAD

Vojvođanski tamburaši, pop i rok bendovi, di džejevi i tvrđi zvuk - sve se to može čuti u noćnom provodu u Novom Sadu. Poznat je po zabavi koja je organizovana svih sedam dana u nedelji, a turiste osvajaju mesta sa specifičnim ponudama. Jedan od takvih primera je pab koji je ujedno i berbernica - dok pijete pivo, možete da sačekate i svoj red za šišanje!

Nezaobilzana stanica je novosadska ulica žurki, ulica Laze Telečkog. Dugačka je 300 metara, a u njoj se nalazi veliki broj lokala brze hrane, pabova, noćnih klubova, kafića, barova. Prvi lokali “Marta's pub”, “Kaktus”, “London pub”, “Lazino tele“, “Cuba libre“ ovde su ugostili mnoge sugrađane i zabava u njima je uvek vrhunska, te su oni glavni krivci što je ova ulica postala toliko prometna i popularna kada je reč o noćnom životu. Pojedini Novosađani zovu je “Budva”.

Ako se pitate gde se okuplja gradska ekipa koja zna šta znači dobar provod, odgovor je Petrovaradinska tvrđava. Lep ambijent, energija i kvalitetna muzika vrate svakog posetioca, a jedan od najstarijih klubova u gradu je klub “Đava”. Osnovan je 1976. godine i počinje iza ponoći. Kada centar utone u san, ljubitelji provoda dolaze da đuskaju uz miks devedesetih i novokomponovane numere, i to uz oskudno odevene igračice!