Društvo

HITNO ISTRAŽITI PAD DVA KRANA U BEOGRADU! Zašto nisu bili bolje obezbeđeni kad se satima upozoravalo da stiže SUPEROLUJA

Autor Katarina Saičić

Kako je moguće da na gradilištu padnu čak dva krana kao da su od kartona uprkos višednevnim najavama i hitnim upozorenjima da u Beograd stiže superćelijska oluja razorne snage?

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

To je pitanje koje se od sinoć postavlja kada su se dva džina na gradilištu u Bloku 65 na Novom Beogradu svom silinom sručila na zemlju i samo pukom srećom nije bilo nastradalih.

Dramatičnu scenu snimio je Beograđanin Dušan Ristić oko 20 sati, gotovo u vrhuncu superćelijske oluje nad Beogradom, koja je stigla sa severozapada zemlje prethodno opustošivši Sloveniju i Hrvatsku, a potom i delove severozapadne Srbije.

Snimak je Ristić podelio na Tviteru, a u komentarima građani su mahom postavljali samo jedno pitanje: kako je moguće da se to desi budući da je tokom jučerašnjeg dana RHMZ poslao nekoliko hitnih upozorenja da nam se približava superćelijska oluja baš sa zapada, preko Novog Beograda? I dva sata pre nego što je oluja udarila na Beograd, dramatični snimci ređali su se iz susedne Hrvatske, ali i iz Novog Sada i Vojvodine. 

U jednom komentaru pitalo se i kako je i da li je kran uopšte stručno postavljen: "Kranovi pri ovakvim olujama treba da budu otkočeni i da se vrte u pravcu vetra i onda neće pasti. Svi koji su popadali su ostali zakočeni", piše u komentaru. Kranovi su inače, pali na gradilištu. Od tri krana, dva su se srušila, a treći je teško oštećen. 

Ova dva diva, koja se nalaze na gradilištu u Bloku 65 su se svom silinom sručila na zemlju i samo pukom srećom nije bilo nastradalih. MONDO ekipa je ovog jutra posetila Novi Beograd i mesto gde su se obrušili kranovi, a evo šta je zatekla:

Jedan od njih se "presavio" preko zgrada koje su u izgradnji i završio na obližnjem putu. Deo te ulice je zatvoren za saobraćaj, nema većih gužvi, a ljudi koji rade na gradilištu preusmeravaju vozila.

Podsetimo, "superćelijska" oluja je sinoć započela u Sloveniji, da bi se potom preko Hrvatske proširila sve do naše zemlje. Kakve je posledice oluja ostavila u glavnom gradu, najbolje se vidi i na fotografijama i snimcima koji su neprestano pristizali a na kojima se vide zastrašujuće posledice oluje koja je protutnjila prestonicom i drugim delovima Srbije.

BONUS VIDEO:

(MONDO)