Uživo

NEVREME ŠIROM SRBIJE: Pljuskovi sa grmljavinom se očekuju u ovom delu zemlje, brojna domaćinstva bez struje

Superćelijski oblak je stigao u Srbiju, nevreme je počelo nešto pre 14 časova. Trenutno su veliki pljuskovi u Beogradu, a vi, dragi čitaoci, budite uz MONDO i pratite dešavanja o nevremenu u našoj zemlji.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović
23:52

RHMZ objavio najavu za vreme tokom noći

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je najavu koja se odnosi na vreme tokom noći.

"U toku noći u većini krajeva mestimično kiša, a pljuskovi s grmljavinom očekuju se još samo na istoku i jugoistoku Srbije. Na području Beograda povremeno kiša", objavljeno je na sajtu RHMZ-a.

21:35

Delovi krova pali na kablove na Paliluli

U Bistričkoj ulici na Paliluli u Beogradu usled snažne oluje sa zgrade su odleteli delovi krovova koji su pali na strujne kablove i krošnje drveta.

Oluja je u ovoj ulici napravila višestruku štetu. Prvo je oštećen krov, zatim i strujni kablovi. Međutim, šteta je manji problem u odnosu na to da su delovi krova završili na kablovima koji su pod naponom. Takođe su opasni delovi krova koji su pali i na krošnju drveta. Ukoliko padnu sa grana kad se neko nalazi ispod njih može da dođe, u najmanju ruku, do ozbiljnih povreda.

20:10

Još jedno hitno upozorenje RHMZ-a

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je još jedno hitno upozorenje za područje Pomoravlja, južnog Banata i istočne Srbije na jake pljuskove sa grmljavinom.

"Jako grmljavinsko nevreme koje je zahvatilo Pomoravlje, premešta se na sever, pa se jaki pljuskovi s grmljavinom uz obilne padavine, lokalno i preko 40 mm, ali i jak vetar, večeras očekuju i na području Borskog okruga, južnog, a potom i u delovima srednjeg Banata", objavljeno je na sajtu RHMZ-a.

Izvor: RHMZ

20:02

Kod Sajma se stvorilo "jezero"

Kod Sajma se stvorilo "jezero" koje otežava funkcionisanje saobraćaja. Usled velike količine vode stvaraju se i gužve.

19:10

Oluja napravila velike probleme u Beogradu

U srpskoj prestonici danas je oko 14 sati došlo do početka oluje i to na široj teritoriji grada, te je uži centar Beograda oko 14.30 sati zahvaćen izuzetno jakom i razornom olujom praćenom obilnim padavinama, jakim vetrom i gradom, saopšteno je iz Sekretarija za poslove odbrane, vanrednih situacija i koordinaciju.

Kako se navodi, to je izazvalo niz problema na teritoriji grada, ali ono što je najkritičnije je da su pogođeni objekti infrastrukture, pre svega veliki broj trafostanica distribucije, kao i trafostanica 35 kilovata, posebno teritorije Čukarice, Bežaniijske kose i Novog Beograda.

Usled toga ugrožen je sistem vodosnabdevanja grada jer je jedan broj bunara ostao bez napajanja. To znači da su ugroženi potrošači na levoj obali Save, a posebno sugrađani koji žive u višespratnicama.

18:54

Objavljeno novo hitno upozorenje za područje Pomoravlja

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je novo hitno upozorenje za područje Pomoravlja na jake pljuskove, kratkotrajni grad i jak i olujni vetar.

"U narednih sat vremena na području Pomoravlja obilni pljuskovi sa količinom kiše od 20 do 40 mm, lokalno i više za kratak vremenski period, kratkotrajan grad i jak i olujni vetar", navodi se na sajtu RHMZ-a.

Izvor: RHMZ

18:34

Jako nevreme pogodilo teritorije Gornjeg Milanovca

Tokom popodneva snažno nevreme praćeno gradom pogodilo je deo gornjomilanovačke teritorije. Na meti su se našla sela Koštunići, Leušići, Pranjani u kojima je pričinjena šteta na poljoprivrednim kulturama.

"Kao da je tajfun prošao kroz naše domaćinstvo. Iza oluje ostala je samo pustoš. Sastavilo se nebo sa zemljom, grad veličine lešnika dotukao je njive i useve koje smo celog leta pripremali", kaže jedan od meštana. Usled jake oluje pojedini delovi u okolini Čačka ostali su bez električne energije.

  Snažno nevreme pogodilo je i opštinu Ljig. 

18:00

Vetar u Zemunu nosi kontejnere

Vetar u Zemunu nosio je brojne kontejnere koji su naletali i na parkirana vozila.

17:42

Kolaps na Pupinovom mostu zbog nevremena

Nevreme koje je pogodilo i Beograd napravilo je haos širom glavnog grada. Kako se vidi na snimcima koji su objavljeni pre oko sat vremena na društvenim mrežama, na Pupinovom mostu je bio potpuni saobraćajni kolaps.

Formirane su ogromne kolone. Snimci su objavljeni na Instagram stranici Moj Beograd. Kako se navodi, most uopšte nije bio prohodan. Na početku snimka se vidi ogromna bara. U njoj se nalazi kamion kome je voda došla iznad točkova. Brojni ljudi izašli su iz svojih vozila.

17:07

Novo hitno upozorenje RHMZ-a

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je novo hitno upozorenje koje se odnosi na područje Braničevskog i Pomoravskog okruga na jake pljuskove, kratkotrajan grad i jak i olujni vetar.

"U narednih sat vremena na području Braničevskog i Pomoravskog okruga obilni pljuskovi sa količinom kiše od 20 do 40 mm, lokalno i više za kratak vremenski period, kratkotrajan grad i jak i olujni vetar", navodi se na sajtu RHMZ-a. Prema podacima sa sajta, upozorenje je objavljeno u 16 časova i 50 minuta.

Izvor: RHMZ

16:31

Pod vodom Dunavska ulica u Beogradu

Usled kiše koja je ponovo pala u Beogradu, Dunavska ulica našla se pod vodom. Saobraćaj se otežano odvija. 

16:02

U Beogradu ponovo pada kiša

U Beogradu je ponovo počela da pada jaka kiša. 

15:57

Počelo nevreme u Kikindi

U Kikindi je pre nekoliko minuta počelo jako nevreme. Duva jak vetar uz pljusak i grad.

15:51

Drvo palo na automobil u Zemunu

U Prvomajskoj ulici u Zemunu je drvo palo na jedan automobil usled jakog nevremena.

15:46

Moguće otkazivanje letova na beogradskom aerodromu?

Kompanija "Air Serbia" se oglasila saopštenjem usled jakog nevremena koje je pogodilo Beograd. Zbog zabrane točenja goriva i privremenog nestanka struje, može doći do kašnjenja, pa i potencijalnog otkazivanja letova.

"Zbog današnje, subota, 5. avgust 2023. godine, zabrane točenja goriva i privremenog nestanka struje na beogradskom aerodromu 'Nikola Tesla' usled nepovoljnih vremenskih uslova, kao i gubljenja aerodromskih slotova, može doći do kašnjenja, pa i potencijalnog otkazivanja izvesnog broja letova planiranih tokom dana. Posledično, može doći do nepovoljnog uticaja i na saobraćaj srpske nacionalne avio-kompanije u večernjim, kao i noćnim časovima.

Nadležne službe srpske nacionalne avio-kompanije preduzimaju sve što je u njihovoj moći da zbrinu sve putnike čiji će letovi eventualno kasniti ili biti otkazani. Bezbednost putnika i članova posade je najvažniji prioritet za Er Srbiju", stoji u saopštenju "Air Serbia".

15:29

Novo upozorenje RHMZ

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) se ponovo oglasio i upozorio gde se sada očekuje nevreme. Nevreme se očekuje oko 16 časova na području Banata.

"U narednih sat vremena jaka konvektivna oblačnost koja je zahvatila područje južnog premeštaće se ka srednjem Banatu (okolina Zrenjanina) uslovljavajući obilne pljuskove sa količinom kiše od 10 do 30 mm, lokalno i više za kratak vremenski period, kratkotrajan grad i jak i olujni vetar", stoji u upozorenju RHMZ.

15:19

Autokomanda je pod vodom

Ako ste u automobilu, ne idite u smeru ka Autokomandi jer je ona potpuno pod vodom.

15:16

Čudan grad u Boleču

U Boleču, naselju u opštini Grocka, je padao čudan grad koji liči na ljudsko oko. Takav grad smo imali prilike da vidimo u Čačku pre dve nedelje kada je poslednji put superćelijska oluja pogodila Srbiju.

15:14

Poplavljen i Novi Beograd

Velike gužve u saobraćaju nastale su zbog brojnih poplavljenih ulica u Beogradu. Vozila mile na Novom Beogradu kod bloka 21, blizu TC Ušće.

15:10

Palo drvo u Zemunu

Jako nevreme je oborilo drvo u Zemunu, u Ugrinovačkoj ulici.

15:02

Poplavljen podzemni prolaz na Autokomandi

Ukoliko ste na ulici i tražite sklonište i blizu ste Autokomande, ne idite tamo jer je podzemni prolaz skroz pod vodom.

14:59

Borča u mraku

Kao da je smak sveta trenutno u Beogradu, snimak iz Borče najbolje svedoči tome.

14:56

Poplava na Banjici

Društvene mreže su preplavljene snimcima nevremena u Srbiji, a trenutno je kritična situacija u Beogradu. Na jednom snimku se vidi poplava u jednoj ulici na Banjici, saobraćaj jedva ide dok pada kiša.

14:54

Terazijski tunel pun vode

Pljusak u Beogradu je toliko jak da je Terazijski tunel pun vode.

14:52

Superćelijski oblak "proleteo" i kroz Pančevo

Kako javljaju čitaoci iz Pančeva, superćelijski oblak je projurio kroz ovaj grad nakon čega je počelo nevreme. Jak pljusak uz orkanski vetar.

14:50

Deo Zemuna ostao bez struje, poplave na ulicama

Apokalipsa je trenutno u Beogradu, a kako nam javlja naš reporter, deo Zemuna je ostao bez struje. Konkretno, Gornji grad.

U nekim delovima Zemuna je prava "poplava" na ulicama čemu svedoče fotografije građana.

14:46

Apokalipsa u Beogradu

Superćelijski oblak je protutnjao Beogradom i odmah sa njim je počelo i jako nevreme.

Brojni snimci građana preplavili su društvene mreže.

14:38

Mrak u Beogradu, stigao superćelijski oblak

Superćelijski oblak je stigao u Beograd! U prestonici Srbije je mrkli mrak, a počeo je i jak pljusak.

14:34

Upozorenje za Beograd

Najavljeno je i upozorenje za Beograd, ali je nevreme u prestonici Srbije već počelo. Nevreme je najavljeno u delu između Obrenovca i Lazarevca.

U narednih sat vremena jaka konvektivna oblačnost koja na području Kolubarskog okruga uslovljava obilne pljuskove sa količinom kiše od 20 do 40 mm za kratak vremenski period, kratkotrajan grad i jak vetar premeštaće se ka širem području Beograda (potez između Obrenovca i Lazarevca)”, stoji u upozorenju RHMZ.

14:29

Počelo nevreme u Srbiji kod Gornjeg Milanovca

Jak pljusak je nešto pre 14 časova već počeo u opštini Gornji Milanovac. Grad praćen vetrom ne prestaje, a građani su podelili dramatične snimke na društvenim mrežama.

14:25

Crveni meteo alarm u Srbiji

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je jutros najavio jako nevreme u Srbiji koje je najavljeno za danas popodne. Na snazi je crveni meteo-alarm.

"Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i umerenim, povremeno i jakim severozapadnim vetrom, pre podne zahvatiće zapadne i jugozapadne predele Srbije, kao i zapad Vojvodine, a posle podne i uveče proširiće se i na ostale krajeve. Na jugu i istoku zemlje još danas vrlo toplo, do 35 °C.

U drugom delu dana u svim predelima veoma nestabilno pa se očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode u vidu jakih pljuskova sa grmljavinom ( od 20 do 40 mm), gradom i olujnim udarima vetra. Najintenzivniji grmljavinski procesi i veća količina padavina očekuju se u centralnoj i istočnoj Srbiji, na istoku Vojvodine, delovima Beograda, kao i u delovima zapadne Srbije, gde može pasti i od 40 do 70 mm za 12 h, lokalno i više.

U nedelju i početkom sledeće sedmice u svim predelima osetno hladnije, dnevna temperatura biće ispod proseka za ovaj period godine. U Beogradu posle podne i uveče veoma nestabilno, a pri intenzivnim grmljavinskim procesima u pojedinim delovima grada očekuje se velika količina padavina, od 30 do 50 mm, lokalno i više, kao i pojava grada i kratkotrajno olujnog severozapadnog vetra“, stoji u upozorenju RHMZ.

Ukratko

  • Počelo nevreme u Srbiji
  • Mrkli mrak u Beogradu
učitaj još +