Društvo

"AKO SE PITATE KAKO JE MOGUĆE GREŠKOM UĆI U SUPROTAN SMER AUTO-PUTA" Okanović objavio video pa izazvao lavinu komentara

Predstavnik Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović, objavio je video povodom stravične nesreće na auto-putu Miloš Veliki, koja je nastala usled vožnje u suprotnom smeru na auto-putu.

Izvor: Twitter/printscreen

Tragedija koja je odnela život vozača fijata pokrenula je brojna pitanja, da li je moguće greškom ući u suprotan smer na auto-putu, da li je u pitanju greška vozača ili saobraćajne signalizacije.

Dok jedni smatraju da je to gotovo nemoguće učiniti slučajno, naročito jer nije reč o vozaču početniku, drugi razvijaju brojne teorije zbog čega je to učinjeno i šta u tom slučaju treba uraditi.

Jedno je sigurno, nikako ne voziti brzom trakom, kao što je učinio vozač fijata i izazvao direktan sudar.

"Ako se neko pita kako je moguće greškom ući u pogrešan smer autoputa. Ovo je Gugl stritvju iz 2015, u međuvremenu nakon višemesečnog ukazivanja na problem, nadležni su postavili signalizaciju", napisao je Okanović uz pomenuti video.

U komentarima su predlagali da je neophodno postaviti veliki znak STOP i time jasno staviti do znanja vozaču da se ne nalazi u dobrom smeru, pre nego što izađe na sam put. Ovakvi i slični znaci su često viđeni u inostranstvu.

Većina se složila da je u pitanju greška vozača, jer bez obzira na signalizaciju, logika vozača bi trebalo da navodi na nastavak puta koji ide desno, umesto skretanja u levo.

Šta ako se nađete u pogrešnom smeru na auto-putu

Okanović je dao i savete šta treba raditi u slučaju da vam se ipak desi da se nekako nađete u pogrešnom smeru.

"Vozač koji se nađe u suprotnom smeru odmah treba da uključi sva četiri žmigavca i da pokuša da na najbezbedniji način pređe u zaustavnu traku. Međutim, sem njegovog postupanja, veoma je bitno da i vozači koji nailaze ka njemu takođe uključe sva četiri žmigavaca i tako upozore one koji se kreću iza njih da se na putu dešava nešto neuobičajeno i da započnu kočenje. Kada na toj deonici svi uspore, moguće je da vozač koji je vozio u suprotnom smeru i sad je u zaustavnoj traci, napravi polukružno okretanje i nađe se u pravom smeru", kaže Damir Okanović.

(MONDO)